Izmenjava domov - članinarina na spletni platformi stane med 75 in 150 evrov na leto, namestitev je brezplačna

Za izmenjavo domov (home exchange s tujko, z njo boste na spletu tudi našli prave spletne strani) z ljudmi iz tujine se je mogoče dogovoriti prek različnih spletnih platform. Najprej se nanje včlanite, plačate članarino, naložite fotografije svojega domovanja, ga na kratko opišete, napišete pa tudi, kdaj in kam bi želeli iti na dopust. Kot pojasnjuje Primož Verbič, uporabnik ene od tovrstnih platform, ima vsak član nato dve možnosti – ali, da sam poišče dom, ki mu je všeč oziroma kamor bi se rad odpravil na dopust ter naveže stik z lastniki, ali pa čaka, da dobi prošnjo za izmenjavo. Sam je bil s 5-člansko družino do zdaj v Veliki Britaniji, na Nizozemskem ter štirikrat v Franciji. Ponudbe za izmenjavo pa je dobil tudi iz na primer ZDA, Avstralije, Kitajske, a se za te destinacije ni odločil, saj z družino izbirajo kraje, kamor lahko pridejo z avtom.

Trenutno se je mogoče na spletne platforme, ki omogočajo izmenjavo domov, včlaniti za med 75 in 150 evrov. Sogovornik pravi, da je bila članarina pred nekaj leti še nižja:

“Mislim, da smo za 3 leta plačali 93 evrov, kar je relativno majhen strošek. Odpadejo vsi stroški nočitev, plačaš si le prevoz in vstopnine za oglede. Če še kuhaš sam,  je to skoraj enak strošek, kot bi ga imel doma. Ko pridemo v dom drugih, je tam vsak komoditeta, ki je drugje, na primer v hotelu ali apartmaju, nimaš. Pralni stroj, vsa posoda, žar, prav tako je ponavadi mogoče jesti hrano, ki je v hladilniku. Na izmenjavi v Angliji je bilo na primer odlično, da je imel naš 5-letnik toliko igrač, da bi se lahko cel teden le igral in ostal v stanovanju.”

Na platformah za izmenjavo domov so večinoma včlanjene družine in upokojeni pari, posamezniki so redkost. Po izmenjavi vsak napiše oceno drugega, zato so izmenjave relativno varne. Primož Verbič pa izpostavlja tudi to prednost, da lahko na ta način odideš v kraje, kjer turistične kapacitete niti niso na voljo.

Če koga skrbi, da ne bi dobil kandidatov za izmenjavo in da bo tako denar za članarino šel v nič, pa sogovornik pravi, da je politika večine tovrstnih spletnih strani takšna, da ti denar vrnejo, če v roku enega leta ne dobiš vsaj ene izmenjave.

Andreja Gradišar