Pogovor z dopisnikom RTV SLO Edvardom Žitnikom iz New Yorka.

Pogovor z dopisnikom iz ZDA Edvardom Žitnikom

“4. julij je za Američane praznik z velikim P. Nič nenavadnega ni, če vam povsem neznani ljudje na ulici zaželijo srečen 4. julij. Gre za praznik, ki Američanom res nekaj pomeni.”

Tako je Edvard Žitnik začel pogovor z Andrejo Gradišar v ponedeljkovem pogovoru z dopisnikom. V tednu, ki prihaja, pa v ZDA buri duhove izbiranje novega vrhovnega sodnika.

“Predsednik z izborom sodnika posredno vpliva na bodoče sodbe. Če Trump izbere konzervativnega sodnika ali sodnico, potem bo imelo vrhovno sodišče večino. Mandat je dosmrten, torej predsednik vpliva na smernice sodstva v prihodnosti.”

Predsednik Trump se sicer odpravlja v Evropo. Kakšna so pričakovanja pred srečanjem z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom?

“Trump ne potuje rad, še posebej ne v Evropo. Pri evropski javnosti je vse prej kot popularen. Protestniki mu bodo dali jasno vedeti, da ga ne ljubijo. Tudi evropski voditelji mu bodo sporočili, da ne stojijo na istem bregu. Ne gre pričakovati niti spektakularnih dogovorov s Putinom, vendar pa se bosta sešla, začela se bosta pogovarjati. Morda se vrneta v čas pred rusko zasedbo Krima.”

Andreja Gradišar, Edvard Žitnik