Kantavtorice in kantavtorji s kitaro ali mešalcem za beton

Odprte so prijave na jesenski 16. festival Kantfest International

Peter Andrej
foto: Slavko Rajh

V Pesmi v žepu veliko pozornosti posvečamo slovenski kantavtorski glasbi: predstavljamo novosti in poslušamo pesmi iz kantavtorske zakladnice. Tokratno oddajo pa bomo namenili nekaterim aktualnim vprašanjem – in odgovore zanje je najbolje poiskati pri ustvarjalcu, ki je v kantavtorsko sceno neposredno vpleten že dolgo časa. Zato smo k pogovoru povabili kantavtorja in pesnika Petra Andreja, ki vse od leta 2003 vodi festival Kantfest International.

 

Za kantavtorje velja, da sami ustvarijo besedilo in glasbo, svoje pesmi pa nato tudi izvajajo. Pogosto so močnejši na enem od teh področij, vseeno pa Peter Andrej pravi, da je najpomembnejše znati vse našteto tudi združiti. Inovativnost pa je – tudi na Kantfestu – vedno dobrodošla:

“Žanrsko pa stvari nismo zapirali, se pravi tudi ne inštrumentalno. Lahko prideš z mešalcem za beton in zraven recitiraš; če bo to dovolj dober hrup in dovolj dobro besedilo, si mogoče že notri. Lahko prideš kot reper s podlago, lahko prideš kot klasičen kantavtor s kitaro, lahko duo kitara-klavir … Se pravi, stvari so kar odprte, lahko z modernimi sredstvi … Se damo presenetiti.”

Peter Andrej, pogovor za Pesem v žepu

 

Kantfest je danes festival z dolgoletno tradicijo, veliko sodelujočih se je prav tam prvič spopadlo z izkušnjo odra. Pa tudi za tiste, ki imajo že nekaj kilometrine, je sodelovanje na tovrstnem festivalu dobrodošlo, saj se povežejo s podobnimi ustvarjalci in izmenjajo izkušnje. Tako se je pravzaprav druženje ob Kantfestu tudi začelo. Kantavtorji, ki so se sami bolj težko uveljavljali na sceni, so ugotovili, da so skupaj močnejši – in leta 2003 je iz njihovega sodelovanja nastal festival Kantfest:

“Kar ubogo je bilo glede nastopov, glede špilov. In v bistvu je vse skupaj nastalo – mislim, pa ne damo se, ne bo nas zdaj kar ta estrada … Ne damo se in si bomo naredili svoj festival, bomo na tem festivalu vsaj nastopali, če že drugje ne moremo. Je bilo pa po drugi strani tudi več tega klubskega življenja, ker je mladinska klubska scena živela.”

Peter Andrej, pogovor za Pesem v žepu

 

16. festival kantavtorstva Kantfest International 2018 bo medijsko pokrival Prvi, posnetke koncertov bomo predvajali v naših glasbenih oddajah.

Besedilo natečaja si lahko preberete spodaj: