Plemstvo spoznava ne samo iz arhivskega gradiva, ampak tudi tako, da obiskuje potomce plemiških rodbin.

Dr. Miha Preinfalk je zgodovinar, ki raziskuje plemstvo na Slovenskem in v nekdanji avstro-ogrski monarhiji, zlasti njegove rodoslovne, kulturne in politične vidike. Navezuje stike s številnimi pripadniki nekdanjega plemstva, od rodbine Auersperg, Lichtenberg, Herberstein, do rodbine Thurn in drugih, ki mu dovolijo vpogled v svoj zasebni rodbinski arhiv. To pa mu seveda prinese nove podatke iz arhivskih virov, ki javno niso dostopni. Drugo področje njegovega raziskovanja pa so pomožne zgodovinske vede, zlasti heraldika in diplomatika. V tem okviru opravlja primarne raziskave in pripravlja izdaje srednjeveških in novoveških virov od listin do osebne korespondence. Stalnica v njegovih raziskavah je vsakoletno raziskovalno delo v arhivih. Tako razen slovenskih ustanov redno raziskuje v arhivih na Dunaju, v Celovcu in Gradcu. Dr. Miha Preinfalk je gost v oddaji Razkošje v glavi, njen avtor je Milan Trobič.

 

Dr. Miha Preinfalk se je rodil v Ljubljani, nato pa je njegov oče, ki je bil veterinar, dobil službo na Igu, zato se je družina preselila tja. Po končani osnovni šoli je nadaljeval šolanje na srednji šoli za družboslovje in splošno kulturo Vide Janežič in se potem v četrtem letniku odločil, da bo šel študirat zgodovino. In čeprav je razmišljal tudi o študiju jezikov, je prevladala zgodovina. To je kot samostojni predmet študiral na Filozofski fakulteti v Ljubljani in diplomiral pod mentorstvom dr. Dušana Kosa. Tema naloge je bil delček iz bogate zgodovine turjaškega gradu.

Njegov osrednji projekt je plemstvo v nekem širšem časovnem razponu od leta 1500 do danes.

Zbirka Plemstvo.

foto: Založništvo Viharnik.

Ko se srečuje s potomci plemiških rodbin in ko mu ti zaupajo svoja občutja, spomine in travme, je to posebna izkušnja.

Dr. Preinfalk se zaveda, da je plemstvo tako obširna tema, da je v svojem življenju ne bo mogel obdelati, lahko pa odgrne vsaj kakšno tančico pozabe, ki prekriva plemiško zgodovino.

Milan Trobič