Severno od Jesenic se v grebenu Karavank dviguje Golica, travnat vrh z višino 1836 metrov. Golica, ki jo na jugu prekrivajo travnata pobočja, se morda ne zdi nič posebnega, dokler ne pride mesec maj. Takrat se zgodi čarovnija in travnate površine postanejo rastišča narcis. Ponekod rastejo tako na gosto, da se od daleč zdi kot da je travnike znova pobelil sneg. Ključavnice, kot jim rečejo domačini, so poleg železarstva tudi najbolj prepoznaven zaščitni znak občine Jesenice, ki jih je v zadnjih letih s subvencijami kmetom sklenila ohraniti v kar največjem obsegu.

V slovenskem jeziku poznamo kar okrog 120 imen za cvetlice iz te družine

Severno od Jesenic se v grebenu Karavank dviguje Golica, travnat vrh z višino 1836 metrov. Golica, ki jo na jugu prekrivajo travnata pobočja, se morda ne zdi nič posebnega, dokler ne pride mesec maj. Takrat se zgodi čarovnija – travnate površine postanejo rastišča narcis. Ponekod rastejo tako na gosto, da se od daleč zdi kot da je travnike znova pobelil sneg. Podpredsednik turističnega društva Klemen Klinar je povedal, da so zaradi dolge zime in obilice snega pričakovali, da se bo cvetenje zavleklo pozno v pomlad. Presenetil jih je hiter prehod iz zime v poletje.

Tudi 1000 m nad morjem je bilo 25 in več stopinj. Narcise so v parih dneh pognale in zacvetele v svojem polnem razcvetu. Dejansko lahko rečem, da se v vaseh pod Golico višek cvetenja že dogaja. Na sami Golici, kjer sneg pravzaprav še leži, pa se bodo narcise razcvetele v roku dveh, treh tednov.

Ključavnice, kot jim rečejo domačini, so poleg železarstva najbolj prepoznaven zaščitni znak občine Jesenice, ki jih je v zadnjih letih s subvencijami kmetom sklenila ohraniti v kar največjem obsegu.

Romana Erjavec