Ponudba je velika, dijakov in študentov pa premalo

Med poletnimi počitnicami številni mladi opravljajo sezonska dela. Ravno zdaj pa je pravi čas, da začnejo iskati, zato so študentski servisi že polni. Ravno med poletjem namreč izdajo največ napotnic. V prvi vrsti so razlog za delo izkušnje. Študenti in dijaki imajo možnost spoznati delo, ki bi ga radi opravljali tudi pozneje in se tako lažje odločijo za smer študija. Zadnja raziskava, ki jo je v marcu opravila raziskovalna hiša Ninamedia, je pokazala, da znanja in veščine, pridobljene s študentskim delom, mladim koristijo pri iskanju prve zaposlitve, saj je dobrih 75 odstotkov anketirancev prepričanih, da jim je delo prek študentskega servisa pomagalo pri spoznavanju trga dela, podjetij in organizacij.

Izkušnje pa niso edini razlog. Številnim mladim to pomeni prvi resni vir zaslužka, plačilo za študentsko delo pa se je v zadnjem letu precej izboljšalo.

Najnižja urna postavka od aprila znaša 4,73 evra bruto oziroma 4,00 evre neto, a je po tej urni postavki plačanih manj kot 20 odstotkov vseh del.

Povprečna urna postavka znaša 5,7 evra bruto oziroma 4,8 evra neto. Sicer pa so najbolje plačana dela, ki zahtevajo že neko predznanje. To so dela, povezana z računalništvom in programiranjem, delo vaditeljev ali učiteljev in inštrukcije. Za ta dela študentje in dijaki zaslužijo med 8 in 9 evrov bruto.

Ker je ponudbe bistveno več kot povpraševanja, pa je Saša Praček iz E-študentskega servisa prepričana, da se bo višina povprečne urne postavke še povečevala. Na E-servisu je ta hip 4.000 prostih del: “Največ je del, ki so povezana s turizmom in prodajo. Išče se receptorje, prodajalce spominkov, vodnike, reševalce iz vode, pomočnike na festivalih …”

Tisti, ki bi želeli med poletnimi počitnicami opravljati kakšno delo, je zdaj pravi čas, da začnejo iskanje. Na spletnih straneh študentskih servisov redno osvežujejo sezname, prav tako pa lahko mladi sami povprašajo v podjetjih. Saša Praček svetuje:

 “Pred začetkom dela preverite seznam neplačnikov, ki ga najdete na spletu, se z delodajalcem pogovorite o pogojih dela in plačilu in si priskrbite napotnico.” 

Vida Božičko