Obdarovanje ob različnih priložnostih nas spremlja celo življenje. Obdarujemo se ob osebnih in koledarskih praznikih ter posebnih dosežkih posameznikov. Darila, ki jih prejmemo ali poklanjamo, imajo različno sporočilno vrednost. Toda kaj takrat, ko nam darilo ni všeč, ko je zgrešeno? O kulturi obdarovanja na Slovenskem v preteklosti in danes, raziskujejo študentke Fakultete za turizem Brežice Univerze v Mariboru, Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete v Ljubljani v sodelovanju s Posavskim muzejem Brežice. Danes je bilo veliko slišati o ponesrečenih darilih, prisluhnila jim je tudi novinarka Suzana Vahtarić.

Študentke in študenti raziskujejo kulturo obdarovanja na Slovenskem v preteklosti in danes

Obdarovanje ob različnih priložnostih nas spremlja celo življenje. Obdarujemo se ob osebnih in koledarskih praznikih ter posebnih dosežkih posameznikov. Darila, ki jih prejmemo ali poklanjamo, imajo različno sporočilno vrednost. Toda kaj takrat, ko nam darilo ni všeč, ko je zgrešeno? O kulturi obdarovanja na Slovenskem v preteklosti in danes, raziskujejo študentke Fakultete za turizem Brežice Univerze v Mariboru, Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete v Ljubljani v sodelovanju s Posavskim muzejem Brežice. Danes je bilo veliko slišati o ponesrečenih darilih, prisluhnila jim je tudi novinarka Suzana Vahtarič.

Zgodb, ki jih odstirajo študenti v projektu Vsak dar ima svoj čar? Kultura obdarovanja na Slovenskem, je veliko.

Projekt poteka v okviru razpisa Po kreativni poti do znanja. Njegov namen je, da študentke in študenti aktivno vstopijo v konkretno situacijo v vsakdanjem življenju.

Želja mladih je, da bi en del prejetih nevšečnih daril razstavili v Posavskem muzeju Brežice. V septembru naj bi bila na ogled razstava, del daril in zgodb pa bo predstavljen virtualno. Zato vabijo k sodelovanju in deljenju osebnih zgodb o manj posrečenih darilih.

Suzana Vahtarić