Kantavtor Luka Gluvić se zvrstno zgleduje pri ameriškem folku in countryju, vendar išče tudi svoj lastni izraz. V zadnjih dveh letih je ustvaril album Vstopanje, nato pa še dve mali plošči: Temne sence in Svobodna sorta, ki jih predstavlja v tokratni Pesmi v žepu.

Odsev ameriškega folka in countryja v slovenščini

Kantavtor Luka Gluvić je v zadnjih dveh letih ustvaril album Vstopanje, nato pa še dve mali plošči: Temne sence in Svobodna sorta. Namesto za fizično izdajo se je odločil za neposredno objavo na portalu Bandcamp. Na vsakem albumu na drugačen način osvetli eno od svojih izpovednih plati, ki jih skupaj z njim odkrivamo v tokratni Pesmi v žepu.

Luka Gluvić skozi pesmi, še bolj pa skozi posamezne albume, išče in razkriva svoj lastni glasbeni izraz, zvrstno pa se zgleduje pri ameriškem folku in countryju:

“Zelo rad poslušam Townesa Van Zandta … Bob Dylan, Tom Waits, Leadbelly, [če pogledam] še malo nazaj … Ja, folk, spogledujem se tudi s countryjem. Rad imam country, ker je široka muzika, ne moreš je čisto definirati. Je blues, je folk, je ena taka mešanica vsega skupaj. Pa ima neko širino, daljino – in zmeraj neko zgodbo.”

Luka Gluvić, pogovor za Pesem v žepu

 

Teja Klobčar