V rednem četrtkovem jutranjem potepanju Po Sloveniji z dopisniki se nam je na Prvi tokrat oglasila Karmen Štrancar Rajevec, naša Zasavska dopisnica. Govorili smo o oglarstvu, ki je pomembna dopolnilna dejavnost vrste kmetij v Dolah pri Litiji.

Oglarska tradicija na Dolah pri Litiji je stara več kot stoletje. Skupno še vedno pridelajo približno 300 ton oglja letno

Dole pri Litiji ležijo pod Kumom, med Litijo, Radečami in Šentrupertom. Na tem gozdnatem območju si domačini že več kot stoletje poleg gozdarjenja in kmetovanja preživetje zagotavljajo tudi s kuhanjem oglja, ki torej ni samo turistična dejavnost, pač pa pomembna dopolnilna dejavnost na tamkajšnjih kmetijah. Kot nam je v četrtkovem jutranjem potepanju z dopisniki povedala Karmen Štrancar Rajevec, so oglarjenje na Dole pred več kot sto leti prinesli Italijani. Ta način so domačini ohranili vse do danes. In še ena posebnost velja za Dole – mimo domačij, kjer se kuhajo oglje, so speljali tudi oglarsko pot.

“Kopo po običajih vedno prižge ženska, da potem dobro dela”

Gospod Simon Tekavec prihaja z oglarske domačije Tekavec, kjer od pomladi do zime skuhajo od dve do tri kope oziroma skoraj 15 ton oglja.

To je predvsem les, ki ostane od poseka v gozdu. Hlodovino prodamo posebej, srednja debelina se da v drva, vse, kar ostane, pa gre v kopo, da se gozd počisti in se naredi kakovostno oglje.

Najprej na tleh naredijo krog, okrog njega navozijo zemljo, s katero kopo osujejo. Pripravijo drva, trde listavce, bukev, lesko, hrast, gaber. Postavijo tri kole, ki delujejo kot dimnik, v katerega nato vržejo žerjavico, da kopo prižgejo. Potem zložijo prvo etažo, ki ji rečejo kar štos, na to še drugo, na koncu naredijo še glavo.

Mi delamo srednje velike kope, od 5 do 7 ton, kar pomeni od 50 do 70 m drv na kopo, ki se kuha od 18 do 24 dni. Ves čas jo imamo pod nadzorom, noč in dan, oglja pa dobimo od 6 do 10 ton.

Na Dolah je 16 oglarjev, njih in znamenitosti kraja pa so povezali v tako imenovano oglarsko pot.

Kulinarična specialiteta- Črne hrenovke

Kot je Karmen Štrancar Rajevec povedala gospodinja s kmetije Vresk gospa Metka Vresk, med mesnimi izdelki, ki jih pripravljajo, mesečno pripravijo in ponudijo tudi približno sto kilogramov hrenovk, med katerimi so še posebno priljubljene tudi črne:

V njih dodamo oglje samo bolj za barvo, ko hrenovko poskusiš, se to čuti, saj malo pohrusta. Nad njimi so ljudje navdušeni, marsikdo ni mogel verjeti, da je notri res oglje. Ker je dodano oglje, so zagotovo malo bolj zdrave. Oglje je za čiščenje telesa, pomaga tudi pri prebavnih težavah.

Karmen Štrancar Rajevec, Mojca Delač