Slikar, konservator in potopisec IVAN FRANKÈ sodi med začetnike slovenskega realizma. Šolal se je pri uglednih slikarjih Jožefu Kogovšku in Franzu Goldensteinu  ter na dunajski in beneški akademiji. Slikal je portrete in krajine ter religiozne kompozicije; pri teh je bil pod vplivom beneških renesančnih mojstrov in nazarencev. Bil je učitelj risanja v Kranju in Ljubljani, ukvarjal pa se je tudi s konservatorstvom in bil dopisni član Centralne komisije za varstvo spomenikov na Dunaju.

Veliko je potoval po deželah Srednjega in Daljnega vzhoda in ta potovanja opisal v črticah. Pisal je tudi o umetnostnih starinah na Gorenjskem, o slovenskih umetnostnozgodovinskih spomenikih ter o ribištvu. Bil je namreč začetnik umetne vzreje postrvjih vrst pri nas in avtor osnutka “Ribarskega zakona za Kranjsko”. Ivan Franke se je rodil na današnji dan leta 1841 v Dobju pri Škofji Loki.

—–

Na današnji dan leta 1860 je na Dunaju Davorin Martin Jenko zložil napev pesmi “Naprej, zastava Slave” Simona Jenka. Pesem je bila primerna za koračnico in kmalu je postala neuradna slovenska himna. Prvikrat so jo zapeli 22. oktobra pred 158-imi leti na bésedi slovenskega pevskega društva na Dunaju, od takrat pa so pesem “Naprej, zastava Slave” peli na koncu bésed  (to so bile družabne prireditve s poučnim in zabavnim programom), na taborih in na drugih narodnih prireditvah.   

——-

Zdravnik internist OTTO HAUS je bil nemškega rodu, a je največ deloval na Slovenskem. V letih 1922 in 23 je vodil zdravilišče na Golniku, med 2. svetovno vojno pa je bil šef zdravilišča v Topolšici, ki je bilo že v 16. stoletju znano po zdravilnem termalnem vrelcu. Tam je postavil temelje prvega protituberkuloznega sanatorija in tako pomembno vplival na razvoj ftiziologije – vede o pljučni tuberkulozi in njenem zdravljenju – na Slovenskem. Otto Haus se je rodil na današnji dan pred 130-imi leti na Dunaju.

—–

KATJA  BOH, sicer po temeljni izobrazbi jezikoslovka in psihologinja, se je   večino svojega življenja ukvarjala s sociološko znanostjo: iz klinične psihologije je magistrirala v Zagrebu, leta 1975 pa v Ljubljani doktorirala iz socioloških znanosti. Znanstvenoraziskovalno je med drugim delovala na Inštitutu za sociologijo in filozofijo pri Univerzi v Ljubljani, od leta 1971 pa je na Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo predavala sociologijo družine.

Kot raziskovalka je sodelovala ali vodila številne pomembne in vsebinsko različne nacionalne in mednarodne projekte. Čeprav se je ukvarjala s pestro problematiko, pa je bilo zlasti v zadnjem desetletju njenega sociološkega delovanja v ospredju zanimanje za družino, kakovost življenja in socialno politiko. S svojimi raziskavami se je uveljavila širše v Evropi, bila pa je tudi podpredsednica Komiteja za družinske raziskave v Mednarodni sociološki asociaciji.

Svoje znanje in izkušnje je kot ministrica za zdravstvo, družino in socialno varstvo leta 1990 v prvi slovenski vladi prenesla tudi v politično prakso, pozneje pa je bila sedem let veleposlanica Republike Slovenije v Avstriji. Katja Boh se je rodila na današnji dan leta 1929 v Gradcu.

Pavle Jakopič