Franci Božič je izvrsten poznavalec svetovnega in slovenskega nogometa

Mundial je pred vrati. Se bo svet ustavil za mesec dni? 11 ruskih mest bo skušalo pustiti vtis kozmopolitskega prestiža, 32 reprezentanc bo v boju za najbolj zaželen pokal na svetu. Nogomet pomembno vpliva na vsa področja družbenega življenja oziroma kot pravi gost sredinega intervjuja, dolgoletni športni novinar, kolumnist in publicist Franci Božič:

Slovenci smo z igranjem na evropskem nogometnem prvenstvu leta 2000 in potem še dve leti pozneje z uvrstitvijo na svetovno prvenstvo v Južni Koreji in na Japonskem tudi ob mizernem prispevku spoznali magično moč nogometa: da to ni le igra, ampak tudi izjemen posel, sodobna religija, nacionalna identifikacija, eden najodmevnejših univerzalnih prestižev med narodi …

Slovenija ima predsednika evropske nogometne zveze, najdražjega nogometnega vratarja na svetu, enega najboljših evropskih nogometnih sodnikov, zakaj si ni priigrala tudi vstopnice za mundial?

“Za kaj več bomo morali prej ko slej spoznati, da je treba v nogomet vložiti, pri tako pomembni stvari s takšnimi globalnimi učinki, bi morala tudi država prispevati svoj delež.”

Mednarodna nogometna zveza FIFA bo zmagovalcu svetovnega prvenstva v Rusiji namenila več kot 30 milijonov evrov denarne nagrade. Predsednik NZS je povedal, da je Slovenija z neuvrstitvijo na prvenstvo »izgubila« 11 milijonov evrov. Ali finančna moč korporacij riše sodobni nogometni zemljevid sveta?

“Mislim, da svetovni kapital bolj potrebuje nogomet kot obratno. Saj Messi, Neymar in drugi zvezdniki bi igrali namesto za 40 milijonov tudi za 5 milijonov evrov letne plače.”

Izbira prirediteljev 2018 in 2022, Rusije in Katarja, je vzbudila precej pomislekov, pripomb in dvomov. Prvenstvo v Rusiji mnogi ocenjujejo za še en Putinov projekt, podobno kot zimske olimpijske igre v Sočiju, le da so takrat porabili 50 milijard evrov, v mundial pa so vložili “le” 11 milijard evrov.

Zamisel bivšega predsednika FIFA, Seppa Blatterja je bila, da se nogometna prvenstva organizirajo na različnih koncih sveta, to je sicer zelo demokratična ideja, a je Baltterja stala glave. Če bi bili prvenstvi 2018 in 2022 namesto v Rusiji in Katarju v Angliji in ZDA, bi bil Blatter še naprej predsednik FIFA, Platini UEFA, naš Čeferin pa odvetnik in prvi mož NZS.

Kakšno je razmerje moči na tokratnem mundialu, koga vidi Franci Božič v vlogi favorita?

“Prvenstvo bo izenačeno, več možnosti pripisujem evropskemu trojčku Nemčija, Španija, Francija, čeprav bosta na strani Južne Amerike nasproti stala Messi in Neymar.”

Kvantitativna širitev prvenstev v prihodnosti z 32 na 48 reprezentanc ne prinaša tudi kvalitativnega skoka, v ozadju so predvsem poslovno finančni vzgibi ustvariti čim večji trg. Nogomet ni ravno poligon za testiranje najnovejših dosežkov dopinških laboratorijev. Kot pravi Franci Božič, morda kakšen nogometaš, sem ter tja, skadi kakšen zvitek marihuane, kaj več pa že ne. No, in ker smo ravni pri travi – velik del trave za ruske nogometne stadione so vzgojili v Nemčiji. Je to še razlog več, da Nemce postavimo v vlogo glavnih favoritov?

 

Bojan Leskovec