Kljub stalnim pretresom v načrtovanju srečanja med ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in severnokorejskim voditeljem Kim Jong unom 12. junija v Singapurju, in njunem pogostem ustvarjanju vtisa, da srečanje visi na nitki, obstaja velika verjetnost, da se bosta nenavadna voditelja teh dveh držav vendarle srečala. Večje vprašanje pa je, kaj se bo zgodilo po tem, skoraj zagotovo pa kratkoročno – jedrske razorožitve ni pričakovati. Pričakovanja obeh voditeljev, še posebej ameriškega predsednika Donalda Trumpa, so velika, prav tako je veliko razlogov, ki vzbujajo dvom v to, da se je Pjongjang v resnici pripravljen odpovedati jedrskemu orožju. Rajka Pervanje.

Pričakovanja obeh strani so velika

Kljub stalnim pretresom v načrtovanju srečanja med ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in severnokorejskim voditeljem Kim Jong unom 12. junija v Singapurju, in njunem pogostem ustvarjanju vtisa, da srečanje visi na nitki, obstaja velika verjetnost, da se bosta nenavadna voditelja teh dveh držav vendarle srečala. Večje vprašanje pa je, kaj se bo zgodilo po tem, skoraj zagotovo pa kratkoročno – jedrske razorožitve ni pričakovati.

Pričakovanja obeh voditeljev, še posebej ameriškega predsednika Donalda Trumpa, so velika, prav tako je veliko razlogov, ki vzbujajo dvom v to, da se je Pjongjang v resnici pripravljen odpovedati jedrskemu orožju.

Analitik na Brookings inštitutu Michael O’Hanlon:

“Več let so nam Severnokorejci govorili, da zelo visoko vrednotijo svoj jedrski vojaški program, saj le ta pomeni dediščino družine Kim vse do starega očeta in ustanovitelja države. Prav tako so Severnokorejci opazovali kaj se je zgodilo Saddamu Husseinu in Muammarju Gaddafiju ter Talibanom, ko so se borili z Združenimi državami Amerike brez jedrskega orožja. Nimajo namena, da bi trpeli na enak način.”

Bo torej dogovor enostaven kot hamburger ali je lahko spojina dveh nepredvidljivih voditeljev tudi eksplozivna?

Več v oddaji Eppur si muove.

Rajka Pervanje