Vinski guru Luca Gardini je vino Rebula opoka 2016 vinarja Marjana Simčiča, v časniku La gazzetta dello sport, ocenil za najboljše vino na svetu. Gre za nov mejnik slovenskih vin in vinarjev, saj še nikoli v zgodovini nismo prejeli toliko točk in se uvrstili na prvo mesto, pred vse vinske velesile. Družina Simčič iz Ceglega v Brdih se že od leta 1860 ukvarja z vinogradništvom in vinarstvom, nedavni naziv pa je več kot dober povod za pogovor z avtorjem vrhunskih vin, ki predstavlja 5. generacijo. Marjana Simčiča v sredinem intervjuju gosti Ana Skrt.

Luca Gardini je prvič v zgodovini Slovenijo postavil na prestol pred vinske velesile

Vinski guru Luca Gardini je vino rebula Opoka 2016 vinarja Marjana Simčiča v časniku La Gazzetta dello Sport ocenil za najboljše vino na svetu. Gre za nov mejnik slovenskih vin in vinarjev, saj še nikoli v zgodovini nismo prejeli toliko točk in se uvrstili na prvo mesto, pred vse vinske velesile. Družina Simčič s Ceglega v Brdih se že od leta 1860 ukvarja z vinogradništvom in vinarstvom, vrhunski vinar Marjan Simčič pa predstavlja že peto generacijo.

“Gardini je prvi, ki si je drznil slovensko vino postaviti na prestol. Prej sem bil že večkrat v različnih izborih med petimi oziroma desetimi najboljšimi, kjer ni bilo definirano, kdo je prvi in kdo je peti. V strokovnih revijah smo bili redno med 100 ali 50 vinarji. Na prvem mestu pa nismo bili še nikoli, pa tudi 99 od 100 točk smo zdaj prvič dobili.”

Vinar je redno prisoten na tujih trgih, od Evrope, Amerike do Azije, kjer mu je posebno ljuba Japonska. Zato ne preseneča, da izvozijo kar tri četrtine Simčičevih vin:

“Če ti ne uspe prodati, ne moreš investirati. Če ne prodaš za ceno, ki lahko pokrije majhen pridelek in veliko stroškov pri pridelavi, ne moreš iti na boljše. Meni je bil vedno cilj pridelati boljše. Vedno sem strmel naprej in vis-a-vis tega sem moral poiskati trg za ta vina. Če tega trga ne bi imel, ne bi mogel biti ustvarjalen na tak način, pridelovati tako kakovostnega grozdja s takimi stroški. In ko si enkrat tam, se meriš z vsemi najboljšimi.”

Ana Skrt