Za pravosodjem so burna štiri leta, ki so jih zaznamovale zadeve Patria, Istrabenz, pa izgubljene oporoke, velika pričakovanja in malo izplena pri kaznovanju bančnega kriminala, kadrovske menjave na vrhu sodstva in tožilstva. Pravosodni minister Goran Klemenčič pravi, da so s številnimi ukrepi prispevali h krepitvi občutka pravne države. Priznava pa tudi, da je dela še veliko. V pogovoru z Jolando Lebar je naštel nekaj zadev, ki mu jih je uspelo v tem mandatu spraviti pod streho, pa tudi nekaj načrtov, ki mu jih ni uspelo uresničiti.

Občutki pravosodnega ministra po štirih letih ministrovanja so toplo-hladni

Za pravosodjem so burna štiri leta, ki so jih zaznamovale zadeve Patria, Istrabenz, pa izgubljene oporoke, velika pričakovanja in malo izplena pri kaznovanju bančnega kriminala, kadrovske menjave na vrhu sodstva in tožilstva. Minister za pravosodje Goran Klemenčič pravi, da so s številnimi ukrepi prispevali h krepitvi občutka pravne države. Najbolj obžaluje, da mu ni uspelo uresničiti treh projektov:

  • novele zakona o kazenskem postopku
  • sprejema zakona o sistemskih preiskavah
  • novele zakona o preprečevanju korupcije.

Pravi, da za to ni odgovorno ministrstvo, ampak tisti, ki so podporo tem projektom obljubljali s figo v žepu.

“Sodnikov je dovolj, če ne celo preveč. So pa neenakomerno obremenjeni. Na nekaterih sodiščih čakajo na spise. Zato je tudi nerealno pričakovanje sodstva, da bo dobilo dodatne sodnike za nove pristojnosti, ki mu jih daje novi družinski zakonik.”

Jolanda Lebar