6000 slovenskih potrošnikov bo skušalo uveljaviti odškodninski zahtevek v višini kupnine avtomobila. Da so se potrošniki skupinsko organizirali, je zasluga Zveze potrošnikov Slovenije in kampanje PreVWara. S predsednico ZPS se je pogovarjala Tina Lamovšek.

6000 slovenskih potrošnikov od avtomobilskega koncerna zahteva odškodnino zaradi afere Dieselgate

6.024 slovenskih potrošnikov, zbranih v okviru kampanje Zveze potrošnikov Slovenije PreVWara, ki so kupili ali najeli na lizing vozila znamk Audi, Seat, Škoda in Volkswagen pred 18.9.2015, ko je izbruhnila afera Dieselgate, v skupinski tožbi proti Volkswagnu zahteva odškodnino v višini kupnine za vozilo v zameno za njegovo vračilo.

O tem, kdaj bo sojenje končano, vpleteni zgolj ugibajo, gotovo pa je VW v interesu, da to čimprej, saj poleg kupnine zahtevajo tudi osem odstotne obresti.

Lastnike avtomobilov znamk Audi, Seat, Škoda in Volkswagen bosta zastopali družba Hausfeld in lokalni partner Odvetniška družba Kavčič, Bračun in partnerji. Možnosti za uspeh so precej velike, je prepričan partner v družbi Hausfeld Christopher Rother.

Bojazni, da bi bil slovenski potrošnik v primeru neuspeha oškodovan, ni, saj bo celotne stroške postopka krila družba Financialright. V primeru uspeha pa bo zadržala do 35 odstotkov izterjanega zneska.

Oškodovani in ogoljufani niso bili zgolj potrošniki, temveč je škodo utrpelo tudi okolje.

Tina Lamovšek