Že pol avokada na dan ima zaradi visoke vsebnosti fitosterolov pozitivne učinke na raven holesterola in lipidov v krvi

Avokado je plod, ki mu pozornost pri nas posvečamo šele v zadnjih nekaj letih. Pred tem je bil med Slovenci slabo poznan. Najbolje je uživati surovega, vendar so zares okusni samo povsem dozoreli sadeži. Iz avokada lahko pripravimo številne jedi, med drugim svetovno znano omako guacamole, slane namaze in zdrave sendviče.  Iz mesa avokada pridelujejo tudi avokadovo olje. Sestavljen je pretežno iz vode, maščob in ogljikovih hidratov, od katerih prevladujejo vlaknine (6,7g/100g). Sladkorje vsebuje le v zanemarljivih količinah. Med vitamini in minerali so v večjih količinah zastopani pantotenska kislina (B5), vitamin B6, folat, vitamin K in vitamin E, v manjši meri pa še vitamin C, niacin (B3), riboflavin (B2) in kalij.

“Preliminarne klinične študije so pokazale, da ima že pol avokada na dan zaradi visoke vsebnosti fitosterolov pozitivne učinke na raven holesterola in lipidov v krvi, kalij in lutein pa prispevata k nižjemu krvnemu tlaku. Eden izmed rastlinskih sterolov, ki ga najdemo v avokadu, β-sitosterol, spodbuja delovanje našega imunskega sistema, zato njegovo uživanje pripomore k zdravljenju nekaterih imunsko pogojenih bolezni, kot so npr. različne infekcije, HIV in rakava obolenja. Rezultati študij so pokazali tudi, da avokado pomaga pri uravnavanju telesne mase, zaradi velike vsebnosti antioksidantov pa preprečuje poškodbe DNK in tako pripomore k zdravemu staranju.”

Vir: Inštitut za nutricionistiko

Prvi