Ob svetovnem dnevu pravic potrošnikov svoja vrata odpira Evropski potrošniški center Slovenije. Z dogodkom, ki je namenjen ozaveščanju potrošnikov, se bodo predstavili na Pogačarjevem trgu v Ljubljani - premična pisarna se nahaja v dvonadstropnem avtobusu, v rdečem angleškem starodobniku, v katerem lahko mimoidoči do 18h preizkusijo svoje znanje o poznavanju potrošniških pravic in dobijo strokovni nasvet. Pa vi? Poznate pravice letalskih potnikov, najpogostejše prevare na Facebooku in ali veste, kaj storiti, če vam ukradejo telefon? Preverite ob 11:30!

Na obisku v premični pisarni Evropskega potrošniškega centra Slovenije

Ob svetovnem dnevu pravic potrošnikov je svoja vrata odprl Evropski potrošniški center Slovenije (EPC). Z dogodkom, ki je namenjen ozaveščanju potrošnikov, svoje delo predstavljajo na Pogačarjevem trgu v Ljubljani. Premična pisarna in predavalnica se četrto leto zapored nahajata v dvonadstropnem avtobusu, v rdečem angleškem starodobniku. “V tem starodobniku gostimo ljudi in jih hkrati informiramo o pravicah potrošnikov, vedno izberemo aktualne teme. Letos smo izbrali teme, ki bolj zanimajo mlade,” pove vodja Evropskega potrošniškega centra Slovenije Romana Javornik.

Pripravili smo gradivo in predavanja o najpogostejših prevarah na Facebooku, pri spletnem nakupovanju, o problematiki ponaredkov in tudi o pravicah letalskih potnikov.

Pravna svetovalka iz EPC Tadeja Žefran razloži, da so v letu 2017 obravnavali nekje med 800 in 900 primerov, tako konkretnih pritožb kot samo telefonskih klicev z zahtevami po informacijah.

Več kot polovica vseh prejetih pritožb je pritožb s področja prevoza, se pravi vsi prevozi v letalskem, avtobusnem in železniškem prometu. Sem spadajo tudi najemi avtomobila ter nakupi novih in rabljenih avtomobilov v tujini. Letalski prevozi so glavnina vseh naših pritožb – največkrat ko gre za odpoved oz. zamudo leta, zavrnitve vkrcanja in težave v povezavi s prevozom prtljage.

Poznate pravice, ki jih imate kot potrošniki? S svojimi vprašanji in težavami se lahko na ljubljanskem Pogačarjevem trgu oglasite danes do 18. ure. Na voljo vam bodo strokovnjaki s tržnega inšpektorata, centra SI CERT in centra SOLVIT.

Andreja Čokl, Darja Pograjc