V tokratni oddaji se spominjamo kantavtorice Katarine Avbar, ki je pred nekaj tedni za vedno poslovila. Poslušamo pesmi z njenih dveh plošč (Beležnica, 2011; Na drugi strani, 2016) in odlomke iz pogovora, ki smo ga z njo opravili novembra 2016 ob predstavitvi druge plošče.

Spominjamo se ene najpomembnejših slovenskih kantavtoric

Pred tedni se je za vedno poslovila Katarina Avbar, glasbenica, tekstopiska in kantavtorica. Ob pesmih z njenih dveh plošč – Beležnica (2011) in Na drugi strani (2016) – v tokratni oddaji poslušamo odlomke iz ene od prvih Pesmi v žepu, v kateri je Katarina predstavila svojo drugo ploščo.

Marsikatera njena pesem je v središče postavila aktualna družbena vprašanja, vendar so ji bile še bliže intimne, predvsem ljubezenske pesmi, o katerih je povedala:

“Veliko imam takih pesmi, tovrstnih – in zelo rada jih pač pišem … Se mi zdi, da sem najbolj jaz v teh pesmih. Ja, saj to so moje zgodbe. Tiste, ki se dotikajo družbenih tem, tiste angažirane – so pač zgodbe drugih. To sem pa jaz.”

Katarina Avbar, odlomek iz pogovora za oddajo Pesem v žepu, november 2016

 

Katarina Avbar se je v življenju preizkusila v marsičem, vendar pa je bilo prav kantavtorstvo tisto, kar jo je najbolj izpolnjevalo:

“To je poslanstvo, ki mu ne moreš ubežati in pač počneš v življenju še druge stvari, ampak to je tvoja osrednja preokupacija. Začelo se je v srednji šoli …”

Katarina Avbar, odlomek iz pogovora za oddajo Dobra glasba, dober dan, november 2016

Teja Klobčar