Javna razgrnitev občinskega prostorskega načrta, ki se nanaša na prostorsko ureditev romskega naselja Žabjak in Brezje

Mestna občina Novo mesto je začela enomesečno javno razgrnitev dopolnjenega osnutka sprememb in dopolnitev občinskega prostorskega načrta, ki se nanaša na prostorsko ureditev romskega naselja Žabjak-Brezje. Po sprejetju teh prostorskih aktov bodo lahko v tem novomeškem naselju začeli več kot tri milijone evrov vredno komunalno urejanje. Kaj ta predvideva bo pojasnil Izidor Jerala z mestne občine Novo mesto.

Preverili smo kako velikonočne praznike praznujejo Romi v Prekmurju, običaji se namreč se od naselja do naselja  razlikujejo. V Lendavi so moški tisti, ki po vasi najprej izrekajo voščila, vsi pa se ob koncu dneva srečajo pri zadnji hiši v naselju.

Praznični ponedeljek je priložnost za prvi mesečni izbor domače in tuje skladbe minulega meseca. Tokratna predloga na domačem delu sta Hegeduva lake cidau, prekmurske skupine Romao Glauso in Gut, skupine Balkan Boys. Na tujem delu pa Matyilem, matyilem, Monika Lakatos in Lulo moja, srebrom okovana, Dragan Ristić in Orkester Ivana Makevića. Vabljeni k poslušanju in glasovanju!

Enisa Brizani