Nedavne parlamentarne volitve v Italiji in deželne volitve na avstrijskem Koroškem še vedno odmevajo v slovenski narodni skupnosti. Listi Moja Južna Koroška se ni uspelo prebiti v deželni zbor. O razlogih za neuspeh se pogovarjamo z vodjo liste Gabrielom Hribarjem. Bo ostal predsednik Enotne liste, stranke, ki na lokalnem nivoju zastopa tudi koroške Slovence? Gostimo goriško Slovenko Franko Padovan, županjo Števerjana, ene redkih občin v Furlaniji Julijski krajini, ki se ni povezala v medobčinsko unijo. Pridružimo se zagovornici Slovencev v madžarskem parlamentu Eriki Köleš Kiss, ki se je v okviru volilne kampanje srečala tudi s slovenskimi porabskimi upokojenci. Na Reki pa so se srečali učitelji slovenskega jezika na Hrvaškem. Se zanimanje za pouk slovenščine pri naših južnih sosedih še povečuje? Kakšen pa je odziv na evropsko državljansko pobudo - Milijon podpisov za raznolikost v Evropi? Prisluhnite tokratni oddaji.

10. let oddaje So Vakeres? / Kaj govoriš?

Sestrska oddaja So vakeres? / Kaj govoriš? na 1. programu TV Slovenija, letos obeležuje deset letnico ustvarjanja. Jubilejno oddajo, ki si jo boste lahko ogledali zadnjo marčevsko soboto, bosta predstavila voditelja oddaje, Monika Sandreli in Vinko Cener. Ob tej priložnosti smo na ljubljanskih ulicah preverili, ali mimoidoči pozdrav v romskem jeziku prepoznajo.

Obiskali smo romsko naselje Orehovica na Hrvaškem, kjer okoli 800 prebivalcev  živi v vedno boljših razmerah, vedno več je tudi izobraženih Romov. V okviru projekta GEM je izšla knjiga Preprosto enostavno čas je za spremembe. Z zgodbo želijo učiteljem, ki poučujejo Rome,  približati razmišljanje, želje in sanje mladega Roma, ki vrsto let išče svojo pravo identiteto.

Enisa Brizani