Osteoartroza je najpogostejša revmatična bolezen, ki prizadene zlasti kolena, kolke, sklepe rok in hrbtenice

Pred asist. dr. Janjo Zupan s fakultete za farmacijo v Ljubljani ni lahka naloga. Išče namreč nove metode zdravljenja za bolezni, ki jih zdravniki zdaj še ne znajo pozdraviti. Raziskovalna skupina, v kateri je sodelovala, je odkrila posebne celice, ki so sposobne obnoviti sklepni hrustanec. Še več – te celice so sposobne celo tvoriti sklep na novo. To je dobra novica za ljudi, ki trpijo zaradi obrabe sklepov in nekaterih drugih degenerativnih obolenj kosti in mišic.

Raziskovalna skupina, v kateri je sodelovala dr. Zupan, je odkrila novo populacijo matičnih celic, ki so sposobne obnavljati hrustanec. Še več – te celice so sposobne celo tvoriti kolenski sklep na novo.

Osteoartroza je kronična bolezen, pri kateri se spreminja in propada sklepni hrustanec. Pri ženskah je dvakrat pogostejša kot pri moških. Prvi znaki obrabe sklepov se pojavijo že po štiridesetem letu starosti. Bolezen s staranjem napreduje in po petinsedemdesetem letu jo ima že več kot 80 odstotkov ljudi. Postopno povzroči okorelost in manjšo gibljivost prizadetega sklepa.

Znanih je vse več študij, ki pričajo o uspešnem zdravljenju z matičnimi celicami. Z njimi že zdravimo srčno popuščanje, nekatera rakava obolenja in bolezni sklepov. Prav v Sloveniji smo po uporabi matičnih celic v klinični praksi v samem evropskem in svetovnem vrhu. Raziskovalci so že tudi na sledi odkritjem, ki bodo vodila v razvoj terapij za zdravljenje še drugih težkih obolenj.

Iztok Konc