Zdravniki opuščajo nekatere pretekle prakse in se preozke kožice na penisu lotevajo bolj nežno in previdno

Pri večini novorojenčkov je ob rojstvu kožica penisa zraščena z glavico. Običajno je tako, saj se dokončno odlušči šele med drugim in šestim letom starosti. Lahko pa se zgodi, da je kožica penisa tudi pozneje še vedno preozka in je ni mogoče potegniti čez glavico. Za kirurški poseg se zdravniki običajno odločijo ob tako imenovani sekundarni fimozi in tudi kadar so prisotne ponavljajoče se okužbe sečil ter zunanjega spolovila.

Včasih so se zdravniki hitreje odločili za operacijo – za kirurško obrezanje preozke kožice penisa. Po besedah urologa Roberta Kordiča s Pediatrične klinike zdaj zdravniki opuščajo nekatere pretekle prakse in se preozke kožice in fimoze na penisu lotevajo bolj nežno in previdno.

Glavico penisa pokriva kožica. Te ni mogoče potegniti čez glavico, kadar je preozka ali če je zraščena, prilepljena na glavico. Kar ni nobena redkost, saj je ob rojstvu pri večini novorojenčkov tako. Z razvojem pa je vedno manj dečkov, pri katerih je kožica zlepljena z glavico. Zdravnik Robert Kordič ocenjuje, da se pri treh letih število že prepolovi.

Pogostejša vnetja, težje vzdrževanje osebne higiene, boleče erekcije – preozka ali zraščena kožica na penisu lahko dečku, mladostniku in pozneje odraslemu moškemu povzroči kar nekaj težav.

Iztok Konc