Rezultat prvega leta izvajanja Nacionalne platforme za Rome je prostorsko komunalna ureditev romskega naselja Brezje Žabjak

Urad republike Slovenije za narodnosti v letošnjem letu nadaljuje z aktivnostmi projekta Nacionalne platforme za Rome. Gre za projekt, ki se je v lanskem letu izkazal za uspešnega predvsem na področju nekakšne mediacije v primeru urejanja romskega naselja Brezje Žabjak v Novem mestu. Osrednji poudarek nacionalne platforme za Rome bo tudi v letošnjem letu na lokalni ravni, glavni aktivnosti pa bosta predvsem podpora in pomoč občinam v katerih Romi živijo in krepitev medinstitucionalnega povezovanja in sodelovanja na lokalni ravni.

Primer dobre prakse celovitega multidisciplinarnega pristopa urejanja romskega naselja na dogodku nacionalne platforme za Rome je predstavil trebanjski župan, Alojzij Kastelic. Zaupal nam je zakaj je projekt razvoja romskega naselja Vejar v tej občini uspešen.

Večnamenski center, ki ga v romskem naselju Kamenci upravlja občina Črenšovci, je znova zaživel. Tudi s pomočjo Meri Horvat, ki v centru za otroke v naselju pripravlja in izvaja različne aktivnosti.   

Magistra znanosti dramskih umetnosti in profesionalna igralka Vesna Anđelković, svoje znanje in izkušnje prenaša tudi na romske otroke. Delavnice z romskimi otroki izvaja v treh romskih naseljih – Vejar, Smrekec in Kerinov grm.

Enisa Brizani