Karneval v Viareggiu je ena najbolj znanih pustnih prireditev v Italiji, na kateri se domačini predstavljajo z ogromnimi alegoričnimi vozovi na politične in socialne teme. Predstava na priobalni promenadi je obilno zabeljena s plesom in rajanjem. V Viareggio se je zapeljal tudi naš rimski dopisnik Janko Petrovec.

Ena najbolj znanih pustnih prireditev v Italiji je ekstravagantna, bahaška, razkošna, sarkastična in radostna hkrati

Karneval v Viareggiu nima srednjeveških korenin. Meščani so se prvič našemili leta 1873 – iz protesta zoper previsoke davke takrat mlade kraljevine Italije. Nekako v času fašizma so se pojavili prvi alegorični vozovi – družbeno kritični, na socialne in politične teme. Z leti so vozovi postajali vse večji in večji, dokler niso presegli višine hotelov vzdolž plaže letoviškega Viareggia. Župan Giorgio del Ghingaro je posnil:

Karneval je osebna izkaznica našega mesta na mednarodni ravni.

Desetina vseh prebivalcev mesta je neposredno udeleženega pri pripravah na karneval, ki se začnejo ob koncu poletne sezone. Pravila igre nam pojasni Marialina Marcucci, predsednica fundacije Karnevala:

Mojstri, ki ustvarjajo vozove, že julija predstavijo svoje idejne skice. To velja za vse, tako za uveljavljene mojstre kot za mlade, saj se merijo v različnih kategorijah. Predstaviti morajo tudi projekt tehnične izvedbe. Tehnična komisija nato napredi svoj izbor. Septembra začnejo z delom v delavnicah Karnevala. Konec januarja so vozovi in nastopajoči na njih nared in začnejo se pustni mimohodi. Teh je pet – zadnji v soboto po pustu. Vsak mimohod ocenjuje posebna žirija, ki ocenjuje splošno kakovost, lepoto, ustvarjalnost in inovativnost vozov. Na koncu razglasijo zmagovalca. Tekmovalno obdobje traja tri leta. Na koncu tretjega leta najboljši napredujejo v višjo kategorijo in dobijo denarno nagrado – najslabši pa nazadujejo v nižjo.

Karneval v Viareggiu je ekstravaganten, bahaški, razkošen; je sarkastičen in radosten hkrati. Vsak prireditveni dan vozovi, maškare in obiskovalci za nekaj ur prenapolnijo dva kilometra mestne obalne promenade. Razkazovali se bodo še trikrat: v nedeljo, torek in prihodnjo soboto – če sploh ne omenjamo številnih spremljevalnih prireditev. V Viareggiu do konca pusta pričakujejo do pol milijona obiskovalcev – ki naj bi v blagajnah mesta, karnevala in gostincev pustili okrog 20 milijonov evrov.

Janko Petrovec