Kontracepcijske tabletke od A do Ž - prvič. Hormonsko zaščito uporablja 30 odstotkov žensk v Sloveniji, velika večina prav tabletke

Zanesljiva zaščita pred neželeno nosečnostjo je pomembna za spolno in reproduktivno zdravje. Med sredstvi, ki učinkovito preprečujejo zanositev, so na prvem mestu zagotovo kontracepcijske tabletke. Po besedah ginekologinje prof. dr. Bojane Pinter z Ginekološke klinike UKC Ljubljana omogočajo tabletke učinkovito – kar 99 odstotno – zaščito pred nenačrtovano nosečnostjo. Kakšne hormonske tabletke so na tržišču? Katere hormone vsebujejo in v kakšnih koncentracijah? Kako delujejo na žensko telo? Ali v času dojenja ženska res ne more zanositi? Odgovori v oddaji Ultrazvok.

Strokovnjaki ocenjujejo, da v Sloveniji hormonsko kontracepcijo uporablja do 30 odstotkov žensk. Delež je višji med mladimi ženskami. Največ – kar 95 odstotkov jih uporablja kontracepcijsko tabletko, preostale se odločijo za vaginalni obroček s hormonom ali kožni hormonski obliž.

Kontracepcijske tabletke vsebujejo ženske spolne hormone. Glede na to, katere, sta na tržišču dve vrsti tabletk; kombinirane in progesteronske. Kombinirane kontracepcijske tabletke vsebujejo kombinacijo ženskih spolnih hormonov estrogenov in progestogenov, ki jih v ženskem telesu sicer proizvajajo in sproščajo jajčniki. Še zlasti progestogeni lahko ublažijo menstrualne krvavitve in bolečine, pomagajo pri aknavosti in izrazitejši poraščenosti. Na izbiro zaščite vpliva več dejavnikov; njena učinkovitost, varnost, sprejemljivost in dostopnost. V Sloveniji so kontracepcijske tabletke dostopne, saj so ženskam na voljo brezplačno na recept.

Iztok Konc