Financiranje političnih strank, stanje v zdravstvu, spor z Banko Slovenije in nadzor nad financiranjem drugega tira

Odkar vodi Računsko sodišče, si je Tomaž Vesel v javnosti pridobil kar nekaj ugleda in kredibilnosti. Institucije vrhovnega državnega revizorja namreč ne vidi kot zgolj pregledovalca finančnih izkazov, ampak kot tisti člen v družbi, ki z analizami smotrnosti porabe javnega denarja nastavlja ogledalo državni in lokalni politiki ter podjetjem v državni lasti. Njegov obisk smo izkoristili med drugim za teme financiranja političnih strank, stanja v zdravstvu, spora z Banko Slovenije in nadzora nad financiranjem drugega tira.

O SDS-ovem spornem posojilu:

“Stranka nas je sicer že sama pred nekaj dnevi kontaktirala z nekaj vprašanji, ki so popolnoma smiselna, razumna. Odgovorili smo jim. Obenem pa smo že s predrevizijsko poizvedbo zahtevali določeno dokumentacijo, ki bi dokazovala način sklenitve in razdrtja te pogodbe in nenazadnje tudi finančni tok.”

O financiranju političnih strank:

“Na računskem sodišču pridobivamo informacije od bank in hranilnic o tem, kakšna posojila so pripravljene dati političnim strankam. Te informacije pridobivamo zato, ker se pač pripravljamo na nov krog revidiranja političnih strank.”

O revizijah zdravstvenega sistema:

“Področje zdravstva je tisto, ki nas v zadnjih dveh letih zelo močno razburja, ker imamo ambicijo, ki je nekako večja od naših pristojnosti, to je, da bi ozdravili primanjkljaj slovenskega zdravstva. Zato, da bi vsi bolniki, vsi davkoplačevalci imeli bolj kvalitetno storitev.”

Maja Derčar