Dušica Šibav

Vinogradnica in vinarka o odnosu do trte in vina

foto: Neva Močnik.

»Moj oče in rodovi očetov pred njim so mi predali ne le modrost o vinu in marljivem delu, pač pa tudi ljubezen do tega koščka zemlje in hvaležnost za vse, kar nam ponuja – in kar lahko sama ponudim drugim. Vsem, ki cenijo pristno, z osebno noto pridelano vino. Vino zame ni poklic, je način življenja.« Tako je na svoji spletni strani Vinarstvo Šibav zapisala Dušica Šibav, ki je končala  univerzitetni študij agronomije in diplomirala iz vinarstva – to pomeni, da je vinogradnica, vinarka, ki se z vinom ukvarja že od leta 1990, od leta 2003 pa zagovarja in uresničuje do narave prijazno pridelavo grozdja in kakovostnega, vrhunskega vina. Tega pridela v svojih vinogradih tik pod domačijo v Fojani, v srcu Goriških Brd.  Dušica Šibav je gostja v oddaji Razkošje v glavi.

Pogled na Brda.

foto: Tomislav Medak.

Brda, najbolj zahodni del Slovenije.

foto: Kaja Avberšek.

Dušica Šibav pravi, da večino del v vinogradih opravijo ročno, pri tem pa si prizadevajo, da posameznih trt ne bi preveč preobremenili. To ljubezen do zemlje in modrost ob pridelovanju vina so ji predali njen oče in predniki, ki so kmetovali na tem koščku zemlje že v 16. stoletju.  Dušica je kot najmlajša izmed štirih sester  od očeta podedovala 11 hektarjev veliko kmetijo v Fojani, od katere seže pogled vse do Nanosa, Kanina in Jadranskega morja.  Dušica Šibav pa ne prideluje samo vina, ampak je na njenih ramenih celoten proces, od  dela v vinogradu do predelave grozdja, pridelave vrhunskih vin ter trženja. To, da je v vinarstvu, v tem izrazito moškem poklicu, tudi nekaj žensk, vidi kot izziv in nekaj popolnoma vsakdanjega.

Pred domačijo, 2017.

foto: Milan Trobič.

 

ZGODOVINA

Moj oče in generacije očetov pred njim…

1560 – prvi ohranjeni zapisi o kmetiji Šibavovih v Fojani
1922 – Karel Šibav skupaj s Fojanci odkupi zemljo od grofa Baguerija in začne samostojno pridelovati vino
1969 – skrb za posestvo prevzame Ljubko Šibav in si kmalu pridobi sloves dobrega in poštenega vinarja
1990 – Dušica Šibav diplomira na oddelku za vinarstvo ljubljanske univerze in začne soustvarjati Vinarstvo Šibav
1992 – Šibavovi prično stekleničiti vino pod lastno blagovno znamko
2003 – Dušica Šibav prevzame vodenje Vinarstva Šibav

 

 

V vinogradu.

foto: Neva Močnik.

 

Vinogradi.

foto: Tomislav Medak.

 

Dušica Šibav najde navdih v lepoti briških gričev in glasbi. Pa tudi v iskrivih pogovorih ob buteljki dobrega vina, ki odpira srca in duha.

O vinu je bilo toliko napisanega in izrečenega, da človek onemi. Vino navdušuje in uničuje, je vir prekletstva in izjemen eliksir življenja in veselja. Dušica Šibav tudi meni, da vino ni jedro problemov, ampak se ti skrivajo v vsakem posamezniku, če problemi prevladajo, potem pride do zlorabe vina in prekomernega pitja.

V vinu je resnica.

foto: Neva Močnik.

 

Iskrenost in iskrivost.

foto: Neva Močnik.

 

Za vsakega pridelovalca kmetijskih dobrin je najbrž velik izziv, kako se čim bolj približati naravi.  To velja tudi za Dušico Šibav.

Iskanje vira.

foto: Neva Močnik.

Poslanstvo družine Šibav je že stoletja povezano z vinom.  “Tukaj se rojeva vino z dušo.” Tako med drugim piše na njihovi spletni strani.

Večni navdih.

foto: Neva Močnik.

 

Zelena opojnost.

foto: Rhobinn

 

 

Izbor.

foto: Neva Močnik.

 

Vino Dušice Šibav ni nikoli  razočaralo, kvečjemu so jo razočarali ljudje, ki do vina nimajo pravega odnosa in spoštovanja.

Ob hrani.

foto: Milan Trobič.

Želje

V prihajajočem letu si Dušica Šibav želi, želi čimveč srčnosti, pristnosti, da bi lahko delovala v okolju in z ljudmi, ki jim je do pravih vrednot in prave človeškosti in srčnosti. Pa veliko veselja dobrote za vse in tudi ene lepe letine .

Zahvala in veselje.

foto: Neva Močnik.