Lenarčič: “Takega zakona ne moremo sprejeti!”

Predlog novega zakona o raziskovalno razvojni dejavnosti poleg direktorja IJS Jadrana Lenarčiča razburil tudi številne druge

Nasprotovanje predlogu so poleg drugih izrazili prof. dr. Jadran Lenarčič, prof. dr. Tamara Lah Turnšek, prof. dr. Gregor Anderluh, prof. dr. Igor Papič, prof. dr. Danilo Zavrtanik, prof. dr. Dragan Mihailović, prof. dr. Stane Pejovnik (z leve proti desni)
foto: Polona Srnad/IJS

Predlog novega zakona o raziskovalno razvojni dejavnosti, ki ga je pripravilo in v javno obravnavo poslalo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, je med raziskovalci naletel na negativne odzive. Kritike letijo v prvi vrsti na spremembe v načinu financiranja, ki naj bi povečevalo ne-transparentnost financiranja, zmanjšalo raziskovalno sodelovanje med različnimi institucijami ter mednarodno konkurenčnost. Predlogi in opozorila stroke so bila ponovno v veliki meri preslišana, zato so predstavniki nekaterih vidnejših raziskovalnih ustanov, med njimi Univerz v Ljubljani in Novi Gorici, Inštituta Jožef Stefan, Nacionalnega inštitut za biologijo, Kemijskega inštituta in Inženirske akademija danes javnosti predstavili svoja stališča. O problemih, ki jih vidijo v predlogu zakona, se je Nina Slaček pogovarjala direktorjem Instituta Jožef Stefan Jadranom Lenarčičem.