Košarkar naj bo!

V studiu oddaje Hudo! so se nam pridružili režiser Boris Petkovič, mlada igralka Gaja Filač in izkušeni igralec Matjaž Javšnik. Vsi so del ekipe novega slovenskega filma z naslovom Košarkar naj bo!, posnetega po knjigi Primoža Suhodolčana. Povedali so, kako je potekalo snemanje, razkrili skrite lokacije v filmu in izdali, da na prizoriščih vse ni vedno teklo gladko. Kakšne pripetije so se dogajale na snemanju in še marsikaj drugega lahko slišite v posnetku oddaje.

Težko pričakovani slovenski otroško-mladinski film Košarkar naj bo si je do danes ogledalo že deset tisoč gledalcev. Film, ki je nastal po istoimenski knjižni uspešnici v produkciji Gustav film in v koprodukciji z RTV Slovenija, si od 14. septembra dalje lahko ogledate v kinematografih po vsej Sloveniji.

Slovenski film Košarkar naj bo je navdušil tudi zbrane na letošnjem Festivalu slovenskega filma (FSF). Z največjim številom glasov s strani obiskovalcev je Košarkar prejel nagrado za najboljši film letošnjega festivala po izboru občinstva. Film pa je prejel tudi nagrado vesna v kategoriji za najboljšo scenografijo.

Košarkar naj bo je zgodba o lenem, nerodnem, vedno lačnem in neskončno visokem Ranti, ki se mu življenje postavi na glavo, ko ga nekega dne učitelj telovadbe Salta povabi v košarkarsko ekipo. Iz lene nerode počasi zrase zagrizen športnik, zvest prijatelj in privlačen fant. Pot velike spremembe otroka v mladostnika film prikazuje z razigranostjo, humorjem in naklonjenostjo ter predstavlja pozitiven pristop k otroškemu razmišljanju in ponuja upanje za vsakega učenca, da lahko s prizadevanjem uspe tako v šoli kot drugje.

Primož Suhodolčan o zgodbi …

»Ko sem začel ustvarjati zgodbo o Ranti, je bila moja velika želja, da iz nje nastane tudi film. Knjigo sem pisal tudi z mislijo na scenarij. Sam sem zrasel ob filmih in še posebej ob stripu. Vstajal in pisal sem zjutraj, takrat ko se je prebujal dan in ko sonca še ni bilo videti. Še prej sem bil pokonci kot poštar, ki je prinesel časopis. Včasih so rekli: čista glava naj bi prinesla dober zapis. Mogoče pa res. Neizmerno sem vesel, da nam je skupaj z ekipo končno uspelo!«

… ter o knjigi in o filmu

»Vloga pisateljev in scenaristov je, da podamo zgodbo. Še posebej zahtevno je, kadar se v teh zgodbah želijo poiskati tudi mladi. V zgodbi, kjer lahko najdejo sebe in začutijo nekaj posebnega. Pri knjigi Košarkar naj bo! je zanimivo, da je zgodba nastala pred … ufff … kar nekaj leti – pa vendar po resničnih junakih. In kar je še najbolje; še danes deluje. Zame je bila vedno najpomembnejša zgodba. Tista, ki povabi in pritegne bralca. Zgodba, ki ni od danes do jutri, ampak je lahko vedno tukaj in zdaj. Vsekakor sem navdušen, da bo zdaj tudi filmska.«