Živahni nosečnik

foto: Bevis Chin/Flickr

Morski konjički so ena najbolj nenavadnih vrst rib, ki so nekaj posebnega tako zaradi svoje neobičajne oblike, kot tudi zaradi zanimivega načina razmnoževanja. Rep imajo zavit in jim služi za oprijemanje na rastlinje v morju. Njihova običajna dolžina je približno 6 cm. Gledajo z živahnimi očmi, ki se obračajo podobno kot pri kameleonu, podobno kot kameleoni spreminjajo tudi svojo barvo in jo prilagajajo okolici.

Znanstveno ime je zloženo iz dveh besed, ki označujeta njegovo telesno obliko – Hippocampus pomeni namreč konj-gosenica.

Morski konjički so pravi posebneži med ribami, saj se pri njih potomci razvijajo v telesu samca – to je z energetskega vidika namreč zanje veliko bolj učinkovito, kot če bi se ikre razvijale v samici. Mešiček, v katerem se nahajajo, jih oskrbuje s kisikom in hkrati deluje kot inkubator. „Nosečnost“ navadno traja dva do štiri tedne, v tem času pa samica svojega partnerja vsak dan obiskuje in tako utrjuje vez med njima.

V oddaji pa prisluhnite kaj vse o morskem konjičku vedo učenci in učenke 3. A in C razreda ljubljanske OŠ Oskarja Kovačiča ter biologinja in vodnica v ljubljanskem ZOO-ju Petra Hrovatin.