Letos mineva 115 let od rojstva in 20 let od smrti znane in priljubljene koroške Slovenke Milke Hartman, pesnice, ki ji je 1. svetovna vojna preprečila šolanje na učiteljišču, kljub temu pa je svoje življenje posvetila prav poučevanju. Vse življenje je bila zavezana tudi glasbi, ki jo je imela njena družina zapisano v genih. In ta tradicija se nadaljuje še danes. Milki Hartman, pesnici z libuškega polja je bil posvečen tudi letošnji koncert Koroška poje, ki ga pripravlja Krščanska kulturna zveza iz Celovca.

Na koncertu, ki je potekal 12. marca v celovškem Domu glasbe, so letos nastopili solisti, glasbene skupine in zbori, na različne načine povezani prav z Milko Hartman, avtorico številnih že skoraj ponarodelih koroških slovenskim pesmi.

V tokratnih Sotočjih boste lahko slišali posnetek prvega dela koncerta – od violinsko klavirskega dua Eva in Vera Hartmann, moških pevskih zborov Valentin Polanšek z Obriskega in Kralj Matjaž iz Libuč do Hartmann’c. Kot gostujoča glasbena skupina se je tokrat v Celovcu vnovič predstavila tudi dekliška vokalna skupina Bodeča neža z Vrha svetega Mihaela iz Furlanije Julijske krajine.

Vrhunec koncerta je bila krstna izvedba skladbe Romana Verdela za mešani pevski zbor, solista in orkester z naslovom To bo moja pesem pela. In tudi del te skladbe boste lahko slišali v tokratni oddaji, posvečeni pesmim Milke Hartman.

Prisluhnite, kako je letos pela Koroška, in se pridružite rojakom iz sosednjih držav v oddaji Sotočja!

Prvi