Ekipi dijakov Prometne šole Maribor in Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje sta v Gymnasiumu.eu razpravljali o posledicah brexita in tem, ali lahko Britaniji sledi še kakšna država. Katera šola vas je bolj prepričala?

V naslednji krog Gymnasiuma.eu se je po točkah žirije in glasov poslušalcev uvrstila Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje! Prejela je več glasov poslušalcev in tudi dve točki strokovne žirije. Člani žirije so sicer poudarili, da sta se obe šoli zelo dobro pripravili na oddajo in je bila njihova odločitev, kateri dati točko, težka.

Pa še nagrajenec spletne debate: v pisarni evropskega poslanca Iva Vajgla so po dolgem razmisleku izbrali uporabniško ime: jaka.turk. Njihova izredna pohvala pa gre zali.vipotnik.

V drugi tekmovalni oddaji Gymnasium.eu smo se ustavili na britanskem otoku. V prvi državi članici, ki se je odločila, da Evropske unije ne potrebuje več. Z dijaki Prometne šole Maribor in dijaki Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje – srednjo poklicno in strokovno šolo smo poskušali ugotoviti, zakaj so se Britanci na referendumu odločili, da odidejo, kdaj bodo to zares storili, kakšne bodo posledice za ostale članice ter ali jim bo sledila še kakšna država.

Mladi iz Celja in Maribora ugotavljajo, da so posledice brexita, odnosi, ureditev političnih in gospodarskih vprašanj med Veliko Britanijo in Evropsko unijo precej nejasni. Ali bodo pogajanja prinesla skupen, enoten trg ali se bodo ponovno pojavile carine in pristojbine, se še ne ve, mladim pa je bližje ideja o enotnem trgu in podobnem statusu Združenega kraljestva, kot ga imata Švica in Norveška. Ti dve državi s svojimi sosedami nimata trdih meja, še vedno sta suvereni, vseeno pa morata spoštovati določena evropska določila in pravila. Po mnenju Mariborčanov (Ljudmila, Gabriela, Blaž) bo imel izstop Velike Britanije iz unije veliko gospodarskih posledic, hkrati se bojijo, kaj bo to prineslo mladim in njihovim možnostim za študij in zaposlitev na otoku. Nik, Nejc in Tim iz Celja pa so poudarili, da bi morala biti unija v času gospodarskih kriz, vojn v drugih delih sveta in vala prebežnikov enotna, po referendumu o brexitu pa je le še več negotovosti in neenotnosti. Mladi so imeli priložnost postaviti vprašanje evropskemu poslancu Ivu Vajglu, slišali so tudi prispevek našega dopsinika Matjaža Trošta o pobudah desničarskih politikov v drugih evropskih državah po podobnih referendumih in prispevek o te, kako bo izstop Združenega kraljestva vplival na slovenska farmacevtska podjetja.

Debato smo po oddaji skupaj z dijaki  Srednje trgovske šole Ljubljana, Srednje ekonomske in trgovske šole Šolskega centra Nova Gorica, Gimnazije Moste in Šolskega centra Rogaška Slatina ter drugimi zainteresiranimi nadaljevali na mobilni aplikaciji Gymnasium.eu. Sodelujte in si prislužite nagrado, na koncu projekta pa se potegujte za iPhone7.  

Navodila za uporabo aplikacije Gymnasium.eu

Telefoni z operacijskim sistemom Android
Aplikacija je na voljo v trgovini Google Play Store.

Telefoni z operacijskim sistemom iOS: Aplikacija je na voljo v trgovini iTunes App store.

Spletna aplikacija

Aplikacijo lahko uporabljate tako, da v brskalnikih odprete povezavo: http://gymnasium.rtvslo.si.

Špela Šebenik