Zdravnik ANTON MUZNIK se je šolal na Kranjskem in Hrvaškem, promoviral pa je leta 1758 na Dunaju. Zdravil je kugo v Transilvaniji, se kot vojaški zdravnik udeležil avstrijsko-pruskih vojn, leta 1763 pa je postal vodja zdravstvene službe v Gorici ter pozneje direktor kirurške šole. Deloval je kot higienik, se ukvarjal z analizo pitne vode, najpomembnejše pa je bilo njegovo praktično delovanje pri uvajanju preventivnega cepljenja proti črnim kozam. Anton Muznik se je rodil pred 290-imi leti v današnjem Mostu na Soči.
—–
Še v prvi polovici prejšnjega stoletja je bilo »družinsko« fotografiranje v ateljejih ob pomembnih slavjih – porokah, različnih obletnicah ali ob birmah na primer – slovesen dogodek, ki pa sicer ni bil prav poceni.
Med znanimi ljubljanskimi portretnimi fotografi v letih med obema vojnama je bil tudi KAREL HOLYNSKI. Ker je imel atelje na nekdanji Aleksandrovi, današnji Cankarjevi cesti, ki je vodila na tedanjo ljubljansko promenado v parku Tivoli, je začel slikati tudi sprehajalce. Da jih ne bi motil in bi jih lahko fotografiral v gibanju, je bil eden prvih, ki je za to uporabljal reportažni aparat Leica. Slike so si sprehajalci naslednji dan ogledali v vitrinah njegovega ateljeja in jih lahko seveda tudi kupili.
Nekaj let pozneje je dal po svoji lastni zamisli in patentu izdelati avtomatski fotoaparat in ga postavil v pasažo današnjega kina Komuna.Fotografije malega formata so bile primerne predvsem za dokumente, a marsikdo se je fotografiral kar takó – za spomin, za album.
Karel Holynski je prvo vojno preživel na soški fronti, nato na fronti v Galiciji, kjer so ga zajeli. Po izpustitvi iz ujetništva se je v Rusiji izučil za tedaj še precej redek poklic fotografa. Leta 1928 je prišel v Ljubljano in odprl fotografski atelje. Nekaj let pozneje je bil nagrajen na 1. razstavi portretne fotografije, postal mojster fotografske obrti in v naslednjih desetlejtjih izučil veliko znanih slovenskih fotografov. Rodil se je na današnji dan pred 120-imi leti na Dunaju.
—–
Publicist in prevajalec FRANC ŠRIMPF se je rodil na današnji dan leta 1924 v Mariboru. Na ljubljanski univerzi je študiral slovenistiko, na zagrebški pa indologijo in germanistiko. Po drugi svetovni vojni je bil med drugim dopisnik Radia Ljubljana iz Maribora, vodja mariborskega dopisništva dnevnika Delo in kulturni urednik pri časopisu Večer. Napisal je nekaj pripovednih del in prevedel okoli 40 romanov in filozofskih razprav iz nemščine, angleščine, srbščine in hrvaščine ter hindujščine. Kot publicist se je Franc Šrimpf sprva posvečal leposlovju in splošni kulturni problematiki, pozneje pa zlasti filozofiji, indologiji in teološkim vprašanjem.
—–
AVGUST LIKOVNIK je kot član kegljaškega kluba Železničar iz Ljubljane na svetovnem prvenstvu v Beogradu leta 1953 z 934-imi podrtimi keglji postavil svetovni rekord. V jugoslovanski reprezentanci je nastopil enaindvajsetkrat in z ekipo osvojil po dve medalji na svetovnih prvenstvih in na evropskih pokalnih tekmovanjih, bil pa je tudi večkratni slovenski in državni prvak ter štiri leta trener jugoslovanske reprezentance.
Pozneje je opravljal vrsto uglednih funkcij v športnih organizacijah – med drugim je bil štirinajst let predsednik Mednarodne kegljaške zveze in aktiven turistični delavec. Poleg številnih domačih in tujih priznanj na športnem področju je Avgust Likovnik leta 2001 prejel tudi častni znak svobode Republike Slovenije. Rodil se je na današnji dan pred 90-imi leti v Zidanem Mostu.

Pavle Jakopič