Valter Mavrič-vodja prevajalskega aparata v evropskem parlamentu; razstava ob 65-letnici Slovenske izseljenske matice

Ste vedeli da je Slovenec direktor prevajalske službe in vršilec dolžnosti generalnega direktorja direkcije za prevajanje pri Evropskem parlamentu? Ta položaj zaseda Valter Mavrič iz Goriških Brd, ki je sicer v evropskemparlamentu zaposlen že od leta 2004. V oddaji Slovencem po svetu pripoveduje o vodenju izjemnega prevalajskega aparata, ki šteje 1300 ljudi, le-ti pa imajo v vsakem trenutku pripravljenih 552 jezikovnih kombinacij! Valter Mavrič sicer živi v Luksemburgu, njegovo delo pa je razpeto med Brusljem in Strassbourgom.

Slovenska izseljenska matica letos zaznamuje  65 letnico delovanja. V okviru praznovanj je v Narodni univerzitetni knjižnici v Ljubljani pripravila  razstavo knjig slovenskih izseljencev, revij Rodna gruda in zbornikov, ki jih je matica  izdala od leta 1951. Več o tem predsednik združenja  Sergij Pelhan.

V Banja Luki deluje slovensko društvo Triglav, ki je še posebej  dejavno na kulturnem področju. Februarja priredijo številne kulturne prireditve in srečanja, podrobneje  pa v oddaji Slovencem po svetu  članica društva Nataša Kajmaković.

Toni Laterner