Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

RA SLO 1

15 epizod

15 epizod



27. 07. 2020

Tomaž Domicelj, 1.del koncerta Peta Akustika

V sobotnem glasbenem večeru – tega ureja Jane Weber - vam vrtimo blues, country, jazz, bluegrass, gospel, slovensko in tujo kantavtorsko glasbo in še bi lahko naštevali. Predstavljamo čisto nove koncertne posnetke legendarnega slovenskega kantavtorja Tomaža Domicelja. Slišimo skladbe, ki smo jih posneli petega julija 2020 v Preddverju ljubljanskih Križank. Preddverje je bilo prizorišče že tradicionalnega poletnega akustičnega Domiceljevega koncerta na ljubljanskem festivalu. Poslušamo prvi del koncerta. Peta akustika je resnično že peta tovrstna predstavitev začetnika slovenskega kantavtorstva. Nadaljevanje dosedanjih nastopov, imenovanih Čista akustika, je povzetek njegovih najzanimivejših ubesedenih skladb, prinaša pa tudi svež pristop do nekaterih povsem instrumentalnih izvedb. K temu je s svojo improvizatorsko ustvarjalnostjo veliko prispeval tokratni Domiceljev gost, revirski harmonikar Jure Tori.


09. 05. 2018

Skodelica Cankarja: Moje Življenje

Letos obeležujemo 100. obletnico smrti Ivana Cankarja, enega največjih slovenskih pisateljev in pesnikov. V jubilejnem letu na Prvem izbiramo najljubši citat iz njegovih del. Kateri pa je vam najljubši? Pokličite nas in glasujte v rubriki Skodelica Cankarja vsako sredo ob 12.30. V prvi rubriki nam bo prva dva citata iz dela Moje življenje izbral komik in prevajalec Boštjan Gorenc – Pižama. Črtice s skupnim naslovom Moje življenje je pisatelj Ivan Cankar objavil že leta 1914 v časniku Slovenski narod. V njih je čustveno in prizadeto opisal svoje bridko otroštvo. V središče dogajanja pa po besedah Gorenca, postavil svojo mater, njeno požrtvovalnost in nesebičnost do lastnih otrok. Črtice sodijo v sam vrh slovenske kratke proze za mladino in tudi za odrasle bralce.


07. 05. 2018

Urban Koder - 90 let

V Sobotnem glasbenem večeru smo predvajali posebno oddajo, posvečeno velikemu skladatelju Urbanu Kodru. Danes 90-letni gospod, ki si zasluži velik poklon za svoje delo in svojo neverjetno energijo. Čeprav mislite, da ga ne poznate, verjemite, da ga. Cvetje v jeseni, Črna orhideja, Maja in vesoljček, pa otroške pesmice Žogica Nogica ali Mojca Pokrajculja ali pa avizo za oddajo Lahko noč otroci, gledališka glasba za predstave Don Kihot, Dama s Kamelijami ali Sen kresne noči. Če ste jazzovski navdušenci, zagotovo poznate Ljubljanski jazz ansambel. Ali pa katero od številnih Ježkovih pesmi, ki jih je uglasbil prav Urban Koder – Darwin nima prav, Sončna ura, Moj narobe svet. In čudovite šansone, ki jih je ustvaril s slovenskimi pesniki – Ervinom Fritzem, Milanom Jesihom in Janezom Menartom – mnoge prepeva Vita Mavrič. Je pa v njegovi zapuščini veliko več kot to – Urban Koder je doštudiral medicino, pa zaradi usode pristal v glasbi; trobento je igral že v prvi zasedbi Plesnega orkestra leta 1945, ki ga je takrat vodil Bojan Adamič, bil je vodja Ljubljanskega jazz ansambla, ki je menda posnel eno prvih jazz plošč v povojni Jugoslaviji. Bil je eden od ustanoviteljev Jugoslovanskega jazz festivala, kasneje Ljubljanskega jazz festivala. Igral je s Henrijem Mancinijem in Louisom Armstrongom. 43 let je bil zaposlen na RTV-ju. Koliko je glasbe k radijskim otroškim igram in igranim radijskim igram ni natančno znano, se pa oboje giblje okoli števila 100, prav tako se k stotici nagiba glasba za gledališke predstave. Približno 100 je tudi vseh njegovih šansonov. Pa 20 celovečernih filmov, 4 dokumentarci, 10 televizijskih nadaljevank in 15 kratkih animiranih filmov. In pa avtorska glasba, ki jo je izvajal njegov ansambel, Ljubljanski jazz ansambel. V oddaji smo se pogovarjali z gospodom Urbanom Kodrom in njegovo ženo, gospo Heleno Koder, kot sogovorniki pa so v oddaji nastopili tudi Neca Falk, Nuška Drašček, Nina Zagoričnik, Ervin Fritz, Milan Jesih, Zvone Šedlbauer in Borut Bučar.


17. 01. 2018

Jarc Gregorin trio

V našo družbo smo povabili trojico članov nove slovenske glasbene zasedbe z imenom Jarc Gregorin Trio. Jaka Jarc, Blaž Gregorin in Janez Moder so sicer poznavalcem slovenske glasbene scene znana imena, saj so bili soustvarjalci v naših različnih skupinah, o čemer so spregovorili v oddaji Godbe z zgodbo. Jarc Gregorin Trio je s predstavitvijo avtorskih del začel že leta 2017, konec tega leta pa je izdal prvenec z naslovom There and Back Again – Tja in spet nazaj. Na tem so v slogu naslova za album, pesmi v slovenskem in v angleškem jeziku. Glasbo, ki jo igrajo, pa opredeljujejo kot ‘medij sporočanja emocij’.


15. 01. 2018

Ribja čorba

Srbski rockovski jubilanti – Riblja čorba – so s koncertom v Ljubljani počastili tudi slovensko poslušalstvo. Pri nas jim je v letih pred razpadom skupne države skoraj vedno uspevalo napolniti tako dvorano Tivoli kot druga koncertna prizorišča. Ob štiridesetletnici delovanja so se predstavili v dvorani Stožice, občinstvo pa so pred njihovim nastopom ogrevali odlični, prav tako rockovski veterani iz Beograda, Van Gogh. Pred velikim koncertnim slavjem, smo v Godbah z zgodbo gostili kitarista Riblje čorbe – Miša Aleksića.


15. 01. 2018

Godbe z zgodbo - Nuša Derenda

Leto 2018 obeležuje natanko dvajset let od uradnega začetka njene glasbene kariere. V Godbah z zgodbo smo skupaj z Nušo ‘prelistali’ najzanimivejše strani njene dosedanje kariere in diskografije.


06. 05. 2017

Derek Mooney


24. 12. 2015

RTV program preko spleta - reportaža o nočnem programu, 28.10.1997

Pogovor z Markom Prpićem o možnosti spremljanja RTV programov preko spleta.


Domov V živo Podkasti Spored Kontakt