Cilj: uničenje rakastega tkiva

Kje tiči vzrok, da se rak razraste po telesu? Odgovor prinašajo novejše raziskave, ki vedno bolj kažejo na pomemben vpliv imunskega sistema na nastanek in razvoj tumorskega tkiva. Nekateri raki namreč prelisičijo naš imunski sistem do te mere, da mu obrambne celice celo pomagajo. Ta nova spoznanja so raziskovalce spodbudila k iskanju rešitev in s tem omogočila razvoj tumorskih cepiv. Ali se bomo torej v prihodnje lahko cepili proti raku?

Po vedenju dr. Srdjana Novakovića sta za zdaj v Združenih državah, ne pa tudi v Evropi, registrirani že dve tumorski cepivi: eno za zdravljenje raka prostate in drugo za maligni melanom. Pri nas pa je registriranih že več tako imenovanih preventivnih cepiv.

Da bi v boju proti raku podprli imunski sistem, so se strokovnjaki osredotočili na razvoj terapevtskih in preventivnih tumorskih cepiv.

Nekatera terapevtska tumorska cepiva omogočajo, da bolnikov obrambni sistem hitreje prepozna rakave celice, druga pa zavrejo delovanje tistih imunskih celic, ki varujejo rakavo tkivo.

Bolj kot terapevtska, so že znana in uveljavljena tako imenovana preventivna tumorska cepiva. Z njimi se lahko zavarujemo pred virusi, ki povzročajo rakava obolenja. Dr. Novaković navaja primer cepiva proti humanemu papiloma virusu – s kratico HPV. Razvito je že tudi cepivo proti virusu hepatitisa B, ki lahko povzroči raka na jetrih, povezuje pa se ga tudi z večjim tveganjem za nastanek raka trebušne slinavke.

S tem ko imunski sistem prepozna rakave celice, povzema dr. Novaković, se jim lahko tudi učinkovito zoperstavi.

Spomnimo: S to novo imunoterapijo, ki deluje po principu delovanja tumorskih cepiv,  so v Združenih državah zdravili bolnike, ki so zboleli za eno od levkemij; med njimi je bilo tudi 29 bolnikov z akutno limfoblastno levkemijo. Pri kar 27-tih so sledi raka izginile. Zaskrbljenost zbujajo le nekateri možni stranski učinki nove terapije, ki so lahko zelo hudi in ogrozijo bolnikovo življenje. Ameriški raziskovalci poročajo o dveh smrtih, ki jih je povzročil premočan imunski odziv na prejeto zdravilo. Oddaja: http://radioprvi.rtvslo.si/2016/04/bolezen-se-je-ustavila-ali-povsem-umaknila/

 

 

Iztok Konc