Revolucionarna terapija za zdravljenje krvnega raka

Akutna limfoblastna levkemija je oblika krvnega raka, ki napade bele krvne celice – bele krvničke. Prizadene tako otroke kot odrasle. Tudi za najtežje oblike pa so zdaj ameriški znanstveniki razvili novo, zelo obetavno imunoterapijo. Pri številnih bolnikih, ki so jih zdravili z njo, se je bolezen ustavila ali povsem umaknila. Prof. dr. Peter Černelč, predstojnik Kliničnega oddelka za hematologijo UKC Ljubljana, predvideva, da bo nov postopek tudi pri nas dostopen že v nekaj letih.

Akutna limfoblastna levkemija je težko ozdravljiva bolezen in ima hiter ter dramatičen potek. Po besedah dr. Černelča zboli pri nas okoli 30 bolnikov na leto. Te bi v prihodnje lahko zdravili z novo imunoterapijo.

V središču nove imunoterapije so bolnikovi limfociti T. Ti sicer spadajo prav med bele krvne celice, ki jih napade akutna limfoblastna levkemija. Hkrati pa so tudi celice našega imunskega sistema, s katerimi se telo bori rakavim celicam.

Ameriški znanstveniki so zapisali, da bo imunoterapija novi svetilnik terapije proti raku, vendar hkrati dodali, da tako kot kemoterapija in obsevanje ne bo rešila vseh težav. Raziskava še ni zaključena, vmesne izsledke pa so predstavili na letnem srečanju Ameriškega združenja za razvoj znanosti.

Zaskrbljenost zbujajo nekateri možni stranski učinki nove terapije, ki so lahko zelo hudi in ogrozijo bolnikovo življenje. Raziskovalci poročajo o dveh smrtih, ki jih je povzročil premočan imunski odziv na prejeto zdravilo.

Prvi znaki in simptomi akutne limfoblastne levkemije so zelo splošni in nespecifični: zadihanost, utrujenost in bledica, dolgotrajne krvavitve, počasno celjenje ran, bolečine v sklepih in kosteh, okužbe ter vnetja, ki dolgo trajajo. Da je nekaj narobe, pokaže že osnovni pregled krvi, za potrditev bolezni pa je običajno potrebna punkcija kostnega mozga.

Iztok Konc