Slovenska zemlja v pesmi in besedi

Radijska oddaja že več kot štiri desetletja predstavlja ljudsko kulturo slovenskega etničnega ozemlja. Poslušalce povezuje z živim izročilom ter duhovno kulturo Slovencev nekoč in danes. Opazuje, prepoznava in predstavlja tista kulturna dogajanja, ki odražajo slovensko glasbeno narodopisno dediščino. Terenski posnetki pa bogatijo arhiv slovenske ljudske glasbe in prispevajo k trajnemu ohranjanju samobitnega izročila. Za oddajo, terenska snemanja in arhiv skrbi urednica mag. Simona Moličnik.

Noreia

Ljudska glasba različnih kultur si je v resnici zelo podobna

Sem. 70-letna predstava folklorne skupine Tine Rožanc 2. del

Predstava, ki celostno izhaja iz izročila in nedoločeno potuje v času, se osredotoča na vprašanja bivanja, minljivosti in iskanja večnosti.

Sem. 70-letna predstava folklorne skupine Tine Rožanc 1. del

Predstava, ki celostno izhaja iz izročila in nedoločeno potuje v času, se osredotoča na vprašanja bivanja, minljivosti in iskanja večnosti.

Prekmurje iz radijskega arhiva

Stou lejt majoša v Gančanih

Lepo mi poje …

Živo iz samostana Mekinje Ragle iz Trebnjega in Pritrkovalci iz Račne

Postne pesmi s skupino Drumlce

Ime so si nadele po izumrlem kovinskem brenkalu podkvaste oblike s prožnim jeklenim jezičkom v sredini: drumlici.

Ljudski pasijon

Čas posta je zaznamovan s številnimi šegami, ki se stopnjujejo vse do Velike noči in se v pesemski dediščini logično obredno sklenejo na tako imenovano belo nedeljo, to je nedeljo po Veliki noči.

»Saj treba vedet’ ni ljudem, kar znano je tihim nočem…«

Z izborom starih pesmi in viž bomo v oddaji vodili misel k mitološkim znanilcem pomladi, k brstenju ljubezni in vonju preteklosti.

Aleksander Jakob Videčnik

Pripovedujte nam zgodbe o naših ljudeh...

Bogdana Herman: “Vsa se spremenim v pesem …”

Je osebnost, ki razume večplastnost sporočil in ji je mar: za preteklost, sedanjost, prihodnost, za osredje in za obrobje.