Etnofonija

Sredozemski babilon albuma »Lalitā« kantavtorice Christine Rosmini

Glasba Christine Rosmini ima močan sredozemski priokus. Avtorica, pevka in glasbenica prisega tudi na francoski šanson, pri čemer se ta v njenih skladbah tesno prepleta z glasbenim okoljem domačega mesta.

Album Ostrov veteranov makedonske etnofuzije Synthesis

Album »Ostrov« pomeni več kot spodoben povratek skupine Synthesis. Ta po slabih dveh desetletjih sicer ne naredi nobenega izjemnega preskoka naprej, temveč dograjuje svojo prepoznavno glasbo.

Eugenia Georgieva – bolgarska mladenka na poti

Kmalu po končanem študiju v domačem Plovdivu se je pevka preselila v britansko metropolo London, kjer si je sredi prejšnjega desetletja utrla pot v osrčje tamkajšnjega etnoglasbenega utripa in je gonilno kolo večih vokalnih zasedb z balkanskim pečatom.

Kurdski etnojazz zasedbe Hawniyaz

Album s kurdskim etnojazzovskim projektom »Hawniyaz« oziroma »Skupaj« s priljubljeno pevko Aynur Doğan in virtuozom na bližnjevzhodnem godalu kemanče Kayhanom Kalhorjem v glavnih vlogah je izšel predlani pri priznani francoski založbi Harmonia Mundi.

Upor carigrajskega kolektiva bANDiSTA

Glasbeni kolektiv bANDiSTA oziroma prvotno Bando Istanbul je nastal leta 2006. Ves čas je zastopal trdo ostro levičarsko držo in bil v prvih vrstah tamkajšnjih protestov. Zanimivo je, da se je kljub skrajno provokativnim besedilom uspel izogniti aretacijam. Najverjetneje zato, ker se ni nikdar prebil na površje tamkajšnje glasbene scene. Albume je snemal v tujini in izdajal v samozaložbi, njegove skladbe pa so predvajale alternativne internetne radijske postaje. Poleg tega člani kolektiva bANDiSTA nikdar niso razkrili svoje identitete in se v javnosti pojavljajo le pod nadimki.

Trn Monsieurja Doumanija s Cipra

Grški del Cipra je že vsaj tri leta trdno vpisan v svetovne etnoglasbene anale, predvsem po zaslugi zasedbe Monsieur Doumani, ki je s svojima zadnjima dvema albumoma dvignila na noge tudi širšo etnoglasbeno javnost.

Zvoki Apulije – drugič

V tokratni Etnofoniji se bomo odpravili na še eno glasbeno vandranje po pokrajini Apuliji na jugovzhodu italijanskega polotoka. Omenili smo že, da je bila Apulija, ki je bila še leta 1860 del Kraljevine Dveh Sicilij, dolga stoletja na prepihu zelo različnih kultur – antične grške, bizantinske, normanske, španske, benečanske, turške in seveda italijanske.

Zvoki Apulije – prvič

Pokrajina Apulija je na vstopu v zadnje desetletje ambiciozno vstopila v svetovno etnoglasbeno srenjo. Njen projekt Puglia Sounds je izdal več odmevnih kompilacij domačih izvajalcev. V oddaji predstavljamo eno zadnjih med njimi...

Pred Drugo godbo 2018 – drugič

Druga godba že od leta 2002, ko je poslušalcem predstavila taureško skupino Tinariwen, ki sodi med najpopularnejše izvajalce sodobne etno glasbe, v Slovenijo vabi najbolj sveže predstavnike saharskega bluesa. Pri tem pa do letos še ni gostila zasedbe, v kateri ima glavno vlogo glasbenica na električni kitari.