mag. Simona Moličnik

mag. Simona Moličnik - v.d. urednice uredništva

Simona Moličnik je po izobrazbi magistrica historične muzikologije. Njeno zanimanje je pritegnila dediščina slovenske glasbene umetnosti. Opremljena z dobrim poznavanjem materialne glasbene ostaline, torej pisnih in zvočnih virov, s katerimi je petnajst let rokovala v Glasbeni zbirki Narodne in univerzitetne knjižnice, se je leta 2008 pridružila ekipi urednikov za glasbo Prvega programa Radia Slovenija. Tu je prevzela avtorstvo tedenskih tematskih oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi ter z njo povezane rubrike Dobra glasba, dober dan. Moličnikova zbira na terenu in oskrbuje arhiv ter v enourni tedenski dokumentarno-glasbeni oddaji sistematično predstavlja ustno izročeno glasbeno tradicijo ter vse tiste pojavne glasbene oblike, ki se dotikajo ljudske glasbe slovenskega prostora. Oddaja odpira prostor ljudskim pevcem, godcem in drugim glasbenikom, ki svoja snovanja opirajo na glasbeno tradicijo. Išče in kuje skupne niti ljudske ter umetnostne glasbe, prodira v globino oddaljenega časa ter spodbuja poustvarjanje preteklih glasbenih praks. Odpira prostor raznovrstnim glasbenim in interpretativnim povezavam ter s projektnim delom spodbuja zanimanje, izvajanje in zvočno zapisovanje ljudske glasbene dediščine. V zadnjih letih je oddaja spremenila svojo preteklo podobo, bistveno je razširila pojmovanje ljudske glasbene kulture, jo postavila ob bok umetni glasbi, ljudskim muzikom pa je odprla pot do živega in neposrednega nastopanja v radijskem etru. Simona Moličnik redno oblikuje še tedensko oddajo Dotik klasike, ki poslušalce Prvega programa seznanja s klasično glasbeno literaturo, sodeluje pa tudi pri oblikovanju glasbenega ozadja nekaterih drugih, predvsem dokumentarnih radijskih oddaj.
Pernahtna nit (002)

Pernahtna nit Ljobe Jenče

Njeno delovanje potrjuje dejstvo, da je duhovna dediščina neizčrpen vrelec navdiha.
Velika panonska muzika_11_6_2019

Velika panonska muzika 2. del

Živopisnost prekmurskega zgodovinskega spomina
Velika panonska muzika_11_6_2019

Velika panonska muzika 1. del

Beseda in pesem sta se potapljali v mehkobo in strast panonskih sozvočij ter razkrivali živopisnost prekmurskega zgodovinskega spomina.
festival Radovljica 2019

37. Festival Radovljica

Poudarek na izvedbah partitur iz dediščine slovenskega prostora: moteti Isaaca Poscha in dvozborne večernice iz Gornjega Grada
Mateja Gorjup

Mateja Gorjup

Žena, za katero se zdi, da si vsak dan z roso umije obraz in se nasmeje soncu v pozdrav.
Inkognito 2016_Anže Mulec (002)

Gneča na plesišču

Kot trdi dr. Simetinger, je gneča na plesišču skozi vso zgodovino zaposlovala teološke mislece in pridigarje, saj je ples med drugim medij zbliževanja teles, pri čemer je bila ženski nadeta dediščina
Cintare_Logatec2018fotoŠpelaŠivic

Crescendo skrivnostnih plamenov: CINTARE

Ime je znamenje: cintara (Centaurium erythraea) je ena najbolj vsestranskih zdravilnih rastlin, je roža, ki naj bi po svojem učinku nadomestila tisoč drugih. Simbolika je domala popolna.
Folk Slovenija 2019

Zbirka Sodobna ljudska (tradicijska) glasba na Slovenskem

Med letoma 1999 in 2016 so izšli trije zvočni albumi zbirke Sodobna ljudska glasba na Slovenskem
Cimbale

Razgled po tradicijski glasbi različnih evropskih kultur

Mozaik različnosti in sovplivanj glasbene dediščine Evrope
IMG_1212

Bogdana Herman: “Vsa se spremenim v pesem”

Je osebnost, ki razume večplastnost sporočil in ji je mar za preteklost, sedanjost, prihodnost, za osredje in za obrobje.
mlada-zarja_2017

Zarja Velike Račne

Njihov glasbeni svet je kot zarja: jasen, čist in skrivnosten.
Plakat

Velika panonska muzika

Panonska kultura ostaja izvirna in samosvoja ter izraža globino prekmurske düše