mag. Simona Moličnik

mag. Simona Moličnik - v.d. urednice uredništva

Simona Moličnik je po izobrazbi magistrica historične muzikologije. Njeno zanimanje je pritegnila dediščina slovenske glasbene umetnosti. Opremljena z dobrim poznavanjem materialne glasbene ostaline, torej pisnih in zvočnih virov, s katerimi je petnajst let rokovala v Glasbeni zbirki Narodne in univerzitetne knjižnice, se je leta 2008 pridružila ekipi urednikov za glasbo Prvega programa Radia Slovenija. Tu je prevzela avtorstvo tedenskih tematskih oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi ter z njo povezane rubrike Dobra glasba, dober dan. Moličnikova zbira na terenu in oskrbuje arhiv ter v enourni tedenski dokumentarno-glasbeni oddaji sistematično predstavlja ustno izročeno glasbeno tradicijo ter vse tiste pojavne glasbene oblike, ki se dotikajo ljudske glasbe slovenskega prostora. Oddaja odpira prostor ljudskim pevcem, godcem in drugim glasbenikom, ki svoja snovanja opirajo na glasbeno tradicijo. Išče in kuje skupne niti ljudske ter umetnostne glasbe, prodira v globino oddaljenega časa ter spodbuja poustvarjanje preteklih glasbenih praks. Odpira prostor raznovrstnim glasbenim in interpretativnim povezavam ter s projektnim delom spodbuja zanimanje, izvajanje in zvočno zapisovanje ljudske glasbene dediščine. V zadnjih letih je oddaja spremenila svojo preteklo podobo, bistveno je razširila pojmovanje ljudske glasbene kulture, jo postavila ob bok umetni glasbi, ljudskim muzikom pa je odprla pot do živega in neposrednega nastopanja v radijskem etru. Simona Moličnik redno oblikuje še tedensko oddajo Dotik klasike, ki poslušalce Prvega programa seznanja s klasično glasbeno literaturo, sodeluje pa tudi pri oblikovanju glasbenega ozadja nekaterih drugih, predvsem dokumentarnih radijskih oddaj.
Hrušiški fanti2

Hrušiški fanti o devi na oknu

Skupina mož in fantov, čvrstih, pojočih glasov ...
IMG_9670

Pesem na ustih, viža v prstih

Državno srečanje pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž 2018
022

Prireditev Zajuckaj in zapoj v središču Ljubljane

Retrospektivni pregled prireditve, kot je ujet na zvočnem albumu zbirke Iz arhiva glasbenonarodopisnega inštituta
mILKO mATIČETOV 2

Bedenice, kraški šopek Milka Matičetovega iz Koprive

Iskanje pa je strast!
IMG_0980

Kulturna dediščina Zgornjega Posočja

Najbolj burna, tragična in krvava je bila prva polovica 20. stoletja. Mnogo vojaških pesmi s tega področja polni ljudsko zakladnico.
IMG_9339

Voda, sonce, zemlja

Ljudska pesem je še vedno sramežljiva in novi mediji ji niso blizu.
IMG_2181

“Moj jezik ne stanuje v ustih …”

Večer rezijanske kulture v Slovenskem etnografskem muzeju
Pernahtna nit (002)

Pernahtna nit Ljobe Jenče

Njeno delovanje potrjuje dejstvo, da je duhovna dediščina neizčrpen vrelec navdiha.
Velika panonska muzika_11_6_2019

Velika panonska muzika 2. del

Živopisnost prekmurskega zgodovinskega spomina
Velika panonska muzika_11_6_2019

Velika panonska muzika 1. del

Beseda in pesem sta se potapljali v mehkobo in strast panonskih sozvočij ter razkrivali živopisnost prekmurskega zgodovinskega spomina.
festival Radovljica 2019

37. Festival Radovljica

Poudarek na izvedbah partitur iz dediščine slovenskega prostora: moteti Isaaca Poscha in dvozborne večernice iz Gornjega Grada
Mateja Gorjup

Mateja Gorjup

Žena, za katero se zdi, da si vsak dan z roso umije obraz in se nasmeje soncu v pozdrav.