mag. Simona Moličnik

mag. Simona Moličnik - Urednica uredništva

Simona Moličnik je po izobrazbi magistrica historične muzikologije. Njeno zanimanje je pritegnila dediščina slovenske glasbene umetnosti. Opremljena z dobrim poznavanjem materialne glasbene ostaline, torej pisnih in zvočnih virov, s katerimi je petnajst let rokovala v Glasbeni zbirki Narodne in univerzitetne knjižnice, se je leta 2008 pridružila ekipi urednikov za glasbo Prvega programa Radia Slovenija. Tu je prevzela avtorstvo tedenskih tematskih oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi ter z njo povezane rubrike Dobra glasba, dober dan. Moličnikova zbira na terenu in oskrbuje arhiv ter v enourni tedenski dokumentarno-glasbeni oddaji sistematično predstavlja ustno izročeno glasbeno tradicijo ter vse tiste pojavne glasbene oblike, ki se dotikajo ljudske glasbe slovenskega prostora. Oddaja odpira prostor ljudskim pevcem, godcem in drugim glasbenikom, ki svoja snovanja opirajo na glasbeno tradicijo. Išče in kuje skupne niti ljudske ter umetnostne glasbe, prodira v globino oddaljenega časa ter spodbuja poustvarjanje preteklih glasbenih praks. Odpira prostor raznovrstnim glasbenim in interpretativnim povezavam ter s projektnim delom spodbuja zanimanje, izvajanje in zvočno zapisovanje ljudske glasbene dediščine. V zadnjih letih je oddaja spremenila svojo preteklo podobo, bistveno je razširila pojmovanje ljudske glasbene kulture, jo postavila ob bok umetni glasbi, ljudskim muzikom pa je odprla pot do živega in neposrednega nastopanja v radijskem etru. Simona Moličnik redno oblikuje še tedensko oddajo Dotik klasike, ki poslušalce Prvega programa seznanja s klasično glasbeno literaturo, sodeluje pa tudi pri oblikovanju glasbenega ozadja nekaterih drugih, predvsem dokumentarnih radijskih oddaj.
Inkognito 2016_Anže Mulec (002)

Gneča na plesišču

Gneča na plesišču je skozi vso zgodovino zaposlovala teološke mislece in pridigarje, saj je ples med drugim medij zbliževanja teles, pri čemer je bila ženski nadeta dediščina svetopisemskega izročila Eve.
Ragle1_foto Alenka Stražišar Lamovšek

Lepo mi poje …

Zvonovi imajo različno sporočilno moč, največkrat pa vabijo ljudi. Včasih so ob naravnih nesrečah bili plat zvona. Zdaj zvonovi pojejo, a njih zven ostaja osamljen.
46883181_1927428700709317_5124468632117575680_o

Sara Zupančič, muzikologinja iz Trsta

Tudi pogled v oddaljeno zgodovino glasbe kaže, da je bila glasba v tesnem odnosu z epidemijami
Foto iz državnega srečanja 2019_fotoJanez_Eržen

Duet Gmajnice

Spomin in ljudska pesem nenehno tvorita dialektičen odnos
hugo_wolf_1895

Hugo Wolf

Skladatelj, ki ga poznavalci uvrščajo med velikane evropskega samospeva
Pust na Ptujskem polju_foto_Andrej Gačnik2

Ko popustijo zavore

"Na fašenk!" Tako domačini Ptuja in okolice imenujejo pust.
Rožanc_poroka

Gostüvaje bo!

Svatbeno obredje nekoč in danes oz. šege in običaji tradicionalne poroke v spominu 92-letne Marije in v Alenkinem doživetju pred petimi leti.
Cintare_Logatec2018fotoŠpelaŠivic

Cintare

Obdobje modrosti in temeljitega razumevanja globin ljudskega izročila
Stari trg pri Ložu_2

Pesem v srcih žena loške doline

Vrednota in strast zbiranja drobcev pretekle kulture
PA2I7986, foto Ljoba

Kulturno in etnomuzikološko društvo Folk Slovenija

Bil je to urbani način izvajanja ljudske glasbe.
82658063_1413891208788729_2446434795098472448_o

Jani Kovačič

Orfej iz pekla
VVS_4798

Ob jezeru v tihoti

Iz ljudske zakladnice: pesmi o jezeru, smrti, umorih