mag. Simona Moličnik

mag. Simona Moličnik - Glasbena urednica

Simona Moličnik je po izobrazbi magistrica historične muzikologije. Njeno zanimanje je pritegnila dediščina slovenske glasbene umetnosti. Opremljena z dobrim poznavanjem materialne glasbene ostaline, torej pisnih in zvočnih virov, s katerimi je petnajst let rokovala v Glasbeni zbirki Narodne in univerzitetne knjižnice, se je leta 2008 pridružila ekipi urednikov za glasbo Prvega programa Radia Slovenija. Tu je prevzela avtorstvo tedenskih tematskih oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi ter z njo povezane rubrike Dobra glasba, dober dan. Moličnikova zbira na terenu in oskrbuje arhiv ter v enourni tedenski dokumentarno-glasbeni oddaji sistematično predstavlja ustno izročeno glasbeno tradicijo ter vse tiste pojavne glasbene oblike, ki se dotikajo ljudske glasbe slovenskega prostora. Oddaja odpira prostor ljudskim pevcem, godcem in drugim glasbenikom, ki svoja snovanja opirajo na glasbeno tradicijo. Išče in kuje skupne niti ljudske ter umetnostne glasbe, prodira v globino oddaljenega časa ter spodbuja poustvarjanje preteklih glasbenih praks. Odpira prostor raznovrstnim glasbenim in interpretativnim povezavam ter s projektnim delom spodbuja zanimanje, izvajanje in zvočno zapisovanje ljudske glasbene dediščine. V zadnjih letih je oddaja spremenila svojo preteklo podobo, bistveno je razširila pojmovanje ljudske glasbene kulture, jo postavila ob bok umetni glasbi, ljudskim muzikom pa je odprla pot do živega in neposrednega nastopanja v radijskem etru. Simona Moličnik redno oblikuje še tedensko oddajo Dotik klasike, ki poslušalce Prvega programa seznanja s klasično glasbeno literaturo, sodeluje pa tudi pri oblikovanju glasbenega ozadja nekaterih drugih, predvsem dokumentarnih radijskih oddaj.

Noreia

Ljudska glasba različnih kultur si je v resnici zelo podobna

Sem. 70-letna predstava folklorne skupine Tine Rožanc 2. del

Predstava, ki celostno izhaja iz izročila in nedoločeno potuje v času, se osredotoča na vprašanja bivanja, minljivosti in iskanja večnosti.

Sem. 70-letna predstava folklorne skupine Tine Rožanc 1. del

Predstava, ki celostno izhaja iz izročila in nedoločeno potuje v času, se osredotoča na vprašanja bivanja, minljivosti in iskanja večnosti.

Prekmurje iz radijskega arhiva

Stou lejt majoša v Gančanih

Lepo mi poje …

Živo iz samostana Mekinje Ragle iz Trebnjega in Pritrkovalci iz Račne

Postne pesmi s skupino Drumlce

Ime so si nadele po izumrlem kovinskem brenkalu podkvaste oblike s prožnim jeklenim jezičkom v sredini: drumlici.

»Saj treba vedet’ ni ljudem, kar znano je tihim nočem…«

Z izborom starih pesmi in viž bomo v oddaji vodili misel k mitološkim znanilcem pomladi, k brstenju ljubezni in vonju preteklosti.

Aleksander Jakob Videčnik

Pripovedujte nam zgodbe o naših ljudeh...

Ljoba Jenče

Skupaj s pianistom Zoranom Škrinjarjem in citrarjem Tomažem Plahutnikom so skozi interpretacije ljudskih pesmi predstavili samolastno videnje mita Lepe Vide

Bogdana Herman: “Vsa se spremenim v pesem …”

Je osebnost, ki razume večplastnost sporočil in ji je mar: za preteklost, sedanjost, prihodnost, za osredje in za obrobje.

Rezija, wes čakamo

Kaj pomeni delati pust ali pa citirati in bunkulati na tenko in na tolsto?

Razgled po tradicijski glasbi različnih evropskih kultur

Mozaik različnosti in sovplivanj glasbene dediščine Evrope