Simona Moličnik

Simona Moličnik - Urednica uredništva

Simona Moličnik je po izobrazbi magistrica historične muzikologije. Njeno zanimanje je pritegnila dediščina slovenske glasbene umetnosti. Opremljena z dobrim poznavanjem materialne glasbene ostaline, torej pisnih in zvočnih virov, s katerimi je petnajst let rokovala v Glasbeni zbirki Narodne in univerzitetne knjižnice, se je leta 2008 pridružila ekipi urednikov za glasbo Prvega programa Radia Slovenija. Tu je prevzela avtorstvo tedenskih tematskih oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi ter z njo povezane rubrike Dobra glasba, dober dan. Moličnikova zbira na terenu in oskrbuje arhiv ter v enourni tedenski dokumentarno-glasbeni oddaji sistematično predstavlja ustno izročeno glasbeno tradicijo ter vse tiste pojavne glasbene oblike, ki se dotikajo ljudske glasbe slovenskega prostora. Oddaja odpira prostor ljudskim pevcem, godcem in drugim glasbenikom, ki svoja snovanja opirajo na glasbeno tradicijo. Išče in kuje skupne niti ljudske ter umetnostne glasbe, prodira v globino oddaljenega časa ter spodbuja poustvarjanje preteklih glasbenih praks. Odpira prostor raznovrstnim glasbenim in interpretativnim povezavam ter s projektnim delom spodbuja zanimanje, izvajanje in zvočno zapisovanje ljudske glasbene dediščine. V zadnjih letih je oddaja spremenila svojo preteklo podobo, bistveno je razširila pojmovanje ljudske glasbene kulture, jo postavila ob bok umetni glasbi, ljudskim muzikom pa je odprla pot do živega in neposrednega nastopanja v radijskem etru. Simona Moličnik redno oblikuje še tedensko oddajo Dotik klasike, ki poslušalce Prvega programa seznanja s klasično glasbeno literaturo, sodeluje pa tudi pri oblikovanju glasbenega ozadja nekaterih drugih, predvsem dokumentarnih radijskih oddaj.
ognjemet

Silvestrski glasbeni večer

Praznični glasbeni program v znamenju žlahtne nostalgije
IMG_20201229_075720

Silvestrski program na Prvem

V novo leto s koncerti na Prvem
65848869

Praznični koncert Simfoničnega orkestra RTV Slovenija

Večerna promenada med stebri glasbene literature s komornimi zasedbami Simfoničnega orkestra RTV Slovenija
Adlešički tamburaši

Napev - odsev 2019, 2. del

Revija poustvarjalcev ljudskega izročila
Vaberški fantje

Napev - Odsev 2019, 1. del

Revija poustvarjalcev ljudskega izročila
IMG_9353

Robovi izročila

Ob 250-letnici smrti baročnega skladatelja Giuseppeja Tartinija odstiramo stičišča med umetno in ljudsko glasbo tudi v partiturah tega baročnega mojstra, ki je mladost preživel v Istri.
Zajuckaj in zapoj2020

Zajuckaj in zapoj

Kam bova vandrala ...
IMG_5257

Capella Justinopolitana

Koncert iz Središča Rotunda v Kopru: od srednjeveških liturgičnih glasbenih kodeksov, istrske ljudske glasbe do zgodnjebaročnih instrumentalnih suit.
Potujoči pevci

Poslušajte štimo mojo

Dr. Marija Klobčar znanstveno dokazuje obstoj in pomen potujočih pevcev na slovenskih tleh
IMG_1212

Bogdana Herman: "Vsa se spremenim v pesem!"

Je osebnost, ki razume večplastnost sporočil in ji je mar za preteklost, sedanjost, prihodnost, za osredje in za obrobje.
Kreslin foto Mateja Mirt

"Za vse mlade avtorje, pevce, izvajalce je bil Radio Slovenija neizogibna pomoč"

Radio Slovenija je aktiven producent slovenske glasbe oz. glasbe na Slovenskem
statue-5400908_1920

Legendne pesmi o Mariji in svetnikih

Roža Marija, tebi za praznik