mag. Simona Moličnik

mag. Simona Moličnik - Glasbena urednica

Simona Moličnik je po izobrazbi magistrica historične muzikologije. Njeno zanimanje je pritegnila dediščina slovenske glasbene umetnosti. Opremljena z dobrim poznavanjem materialne glasbene ostaline, torej pisnih in zvočnih virov, s katerimi je petnajst let rokovala v Glasbeni zbirki Narodne in univerzitetne knjižnice, se je leta 2008 pridružila ekipi urednikov za glasbo Prvega programa Radia Slovenija. Tu je prevzela avtorstvo tedenskih tematskih oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi ter z njo povezane rubrike Dobra glasba, dober dan. Moličnikova zbira na terenu in oskrbuje arhiv ter v enourni tedenski dokumentarno-glasbeni oddaji sistematično predstavlja ustno izročeno glasbeno tradicijo ter vse tiste pojavne glasbene oblike, ki se dotikajo ljudske glasbe slovenskega prostora. Oddaja odpira prostor ljudskim pevcem, godcem in drugim glasbenikom, ki svoja snovanja opirajo na glasbeno tradicijo. Išče in kuje skupne niti ljudske ter umetnostne glasbe, prodira v globino oddaljenega časa ter spodbuja poustvarjanje preteklih glasbenih praks. Odpira prostor raznovrstnim glasbenim in interpretativnim povezavam ter s projektnim delom spodbuja zanimanje, izvajanje in zvočno zapisovanje ljudske glasbene dediščine. V zadnjih letih je oddaja spremenila svojo preteklo podobo, bistveno je razširila pojmovanje ljudske glasbene kulture, jo postavila ob bok umetni glasbi, ljudskim muzikom pa je odprla pot do živega in neposrednega nastopanja v radijskem etru. Simona Moličnik redno oblikuje še tedensko oddajo Dotik klasike, ki poslušalce Prvega programa seznanja s klasično glasbeno literaturo, sodeluje pa tudi pri oblikovanju glasbenega ozadja nekaterih drugih, predvsem dokumentarnih radijskih oddaj.

Dobrodelnost in koledovanje

Slovenski glasbeni prostor ponuja listine, ki ob pravilnem razumevanju ponujajo glasbeno-estetski užitek

Nova opera za mlade Všeč si mi

Opera izhaja iz tradicije glasbene oblike, a z novimi, svežimi vsebinskimi in kompozicijskimi prijemi med mladimi razbija stereotipe

Zbogom orožje, pozdravljena pesem

Sto let od konca prve svetovne vojne. Edinstvenost Soške fronte ni le v krvavih bitkah, temveč je tudi v ubranem petju vojakov.

Ples Salome in Davida

Javna radijska oddaja iz Samostana Mekinje nad Kamnikom

Pesem na ustih, viža v prstih

Državno srečanje pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž 2018

Le plesat me pelji 2018

Državno srečanje folklornih skupin 2018.

Le plesat me pelji 2018

Plesnih nastopov res ni mogoče videti, zato pa radijski posnetki ponujajo priložnost samolastne vizualizacije in bližine tamkajšnjega vzdušja.

Zajuckaj in zapoj. Ura je dvanájst odbila

To je posnetek prireditve Zajuckaj in zapoj, ki sta jo letos pripravili dr. Urša Šivic in dr. Marija Klobčar, sodelavki Glasbenonarodopisnega inštituta ZRC SAZU. Ura […]

Razgled po tradicijski glasbi različnih evropskih kultur

Glasbilo oprekelj je navzoče v grški pesemski dediščini in ima aktivno vlogo pri spremljavi pripovednih pesmi z vsebino iz grške mitologije.