mag. Simona Moličnik

mag. Simona Moličnik - v.d. urednice uredništva

Simona Moličnik je po izobrazbi magistrica historične muzikologije. Njeno zanimanje je pritegnila dediščina slovenske glasbene umetnosti. Opremljena z dobrim poznavanjem materialne glasbene ostaline, torej pisnih in zvočnih virov, s katerimi je petnajst let rokovala v Glasbeni zbirki Narodne in univerzitetne knjižnice, se je leta 2008 pridružila ekipi urednikov za glasbo Prvega programa Radia Slovenija. Tu je prevzela avtorstvo tedenskih tematskih oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi ter z njo povezane rubrike Dobra glasba, dober dan. Moličnikova zbira na terenu in oskrbuje arhiv ter v enourni tedenski dokumentarno-glasbeni oddaji sistematično predstavlja ustno izročeno glasbeno tradicijo ter vse tiste pojavne glasbene oblike, ki se dotikajo ljudske glasbe slovenskega prostora. Oddaja odpira prostor ljudskim pevcem, godcem in drugim glasbenikom, ki svoja snovanja opirajo na glasbeno tradicijo. Išče in kuje skupne niti ljudske ter umetnostne glasbe, prodira v globino oddaljenega časa ter spodbuja poustvarjanje preteklih glasbenih praks. Odpira prostor raznovrstnim glasbenim in interpretativnim povezavam ter s projektnim delom spodbuja zanimanje, izvajanje in zvočno zapisovanje ljudske glasbene dediščine. V zadnjih letih je oddaja spremenila svojo preteklo podobo, bistveno je razširila pojmovanje ljudske glasbene kulture, jo postavila ob bok umetni glasbi, ljudskim muzikom pa je odprla pot do živega in neposrednega nastopanja v radijskem etru. Simona Moličnik redno oblikuje še tedensko oddajo Dotik klasike, ki poslušalce Prvega programa seznanja s klasično glasbeno literaturo, sodeluje pa tudi pri oblikovanju glasbenega ozadja nekaterih drugih, predvsem dokumentarnih radijskih oddaj.
Luče 1_foto_Janez Eržen

Napev – odsev

Državna revija poustvarjalcev izročila 2. del
Zmagovalci_foto_Janez Eržen

Napev – Odsev

Državna revija poustvarjalcev glasbenega izročila Slovenije
Bakalina-Velika-foto-Janez-Pelko-1-1065×690

Prvi krajec Bakaline Velike

Navdihujoča glasbena in širše umetniška druščina, ki se ne pusti ujeti v današnjo vsesplošno praznino duha
IMG_9015

Iz arhiva …

Glasbena analiza razkrije podrobnosti, ki dokazujejo, da se spreminja, ali bolje: bogati zvok, jedro ostaja enako.
DSC_7579

Tanko, tolsto in debelo

»V kapeli se je čas ustavil, pravzaprav je tekel v drugo smer, kakor da bi kazalce na uri prestavil za štiriindvajset ur nazaj na prejšnji dan… od včeraj ali pa izpred sto let…« Umberto Eco
IMG_9060

Ura je dvánajst odbila

V neskončje ujet svet živih, ki ni samo živ in svet mrtvih, ki ni samo mrtev.
Zajuckaj in zapoj

Neposredni prenos prireditve Zajuckaj in zapoj

Tenko, tolsto in debelo
IMG_5548

Juckanje in petje v središču Ljubljane

Glasbeni dogodek odlikuje premišljena in domišljena vsebina, ki vsako leto izrazi v današnjem svetu prezrto in zato zamirajočo tematiko izročilne dediščine.
Hrušiški fanti2

Hrušiški fanti o devi na oknu

Skupina mož in fantov, čvrstih, pojočih glasov ...
IMG_9670

Pesem na ustih, viža v prstih

Državno srečanje pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž 2018
022

Prireditev Zajuckaj in zapoj v središču Ljubljane

Retrospektivni pregled prireditve, kot je ujet na zvočnem albumu zbirke Iz arhiva glasbenonarodopisnega inštituta
mILKO mATIČETOV 2

Bedenice, kraški šopek Milka Matičetovega iz Koprive

Iskanje pa je strast!