mag. Simona Moličnik

mag. Simona Moličnik - Glasbena urednica

Simona Moličnik je po izobrazbi magistrica historične muzikologije. Njeno zanimanje je pritegnila dediščina slovenske glasbene umetnosti. Opremljena z dobrim poznavanjem materialne glasbene ostaline, torej pisnih in zvočnih virov, s katerimi je petnajst let rokovala v Glasbeni zbirki Narodne in univerzitetne knjižnice, se je leta 2008 pridružila ekipi urednikov za glasbo Prvega programa Radia Slovenija. Tu je prevzela avtorstvo tedenskih tematskih oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi ter z njo povezane rubrike Dobra glasba, dober dan. Moličnikova zbira na terenu in oskrbuje arhiv ter v enourni tedenski dokumentarno-glasbeni oddaji sistematično predstavlja ustno izročeno glasbeno tradicijo ter vse tiste pojavne glasbene oblike, ki se dotikajo ljudske glasbe slovenskega prostora. Oddaja odpira prostor ljudskim pevcem, godcem in drugim glasbenikom, ki svoja snovanja opirajo na glasbeno tradicijo. Išče in kuje skupne niti ljudske ter umetnostne glasbe, prodira v globino oddaljenega časa ter spodbuja poustvarjanje preteklih glasbenih praks. Odpira prostor raznovrstnim glasbenim in interpretativnim povezavam ter s projektnim delom spodbuja zanimanje, izvajanje in zvočno zapisovanje ljudske glasbene dediščine. V zadnjih letih je oddaja spremenila svojo preteklo podobo, bistveno je razširila pojmovanje ljudske glasbene kulture, jo postavila ob bok umetni glasbi, ljudskim muzikom pa je odprla pot do živega in neposrednega nastopanja v radijskem etru. Simona Moličnik redno oblikuje še tedensko oddajo Dotik klasike, ki poslušalce Prvega programa seznanja s klasično glasbeno literaturo, sodeluje pa tudi pri oblikovanju glasbenega ozadja nekaterih drugih, predvsem dokumentarnih radijskih oddaj.

Urša Lah

Disciplina in težnja k popolnosti zaznamujeta življenje in delo Urše Lah, ki ostaja zavezana prostranstvu kolektivnega ustvarjanja zborovske glasbe v svetu. 

Crescendo skrivnostnih plamenov: CINTARE

Ime je znamenje: cintara (Centaurium erythraea) je ena najbolj vsestranskih zdravilnih rastlin, je roža, ki naj bi po svojem učinku nadomestila tisoč drugih. Simbolika je domala popolna.

Zbirka Sodobna ljudska (tradicijska) glasba na Slovenskem

Med letoma 1999 in 2016 so izšli trije zvočni albumi zbirke Sodobna ljudska glasba na Slovenskem

Pregled zvočnih izdaj v letu 2018, 3. del

V duhu časa, ko je vse dosegljivo in je vsega preveč, se je treba pošteno potruditi za vsebino iskrenega izraza

Dr. Tomaž Simetinger

Pronicljiv sogovorec, ki zaključuje metodo pozitivističnega raziskovanja v folkloristiki in odločno utira pot aplikativnim antropološkim raziskavam

Pregled zvočnih izdaj v letu 2018, 2. del

Mirna pripovednost družine Miklavž iz Mislinje ter hedonistična muzičnost iz časa poslednjih čedermacev s Tolminskega

Romanje po življenjskih postajah

"Prav narahlo se je dotaknil na lice ..."

Pretekla koledovanja na Kamniškem in trikraljevsko koledovanje na Šoštanjskem

Ni lepšega doživetja v glasbi, kot je žar v očeh ljudi, ki prejmejo pesemsko voščilo!

Euroradijske glasbene razglednice

Glasbe je v teh dneh na pretek, toda ne vsakršne. Glasbena kultura namreč v sebi skriva daljnosežno dediščino, ki se nemara najlepše razkrije prav v ljudski glasbi.