Peter Barbarič

Peter Barbarič - Glasbeni urednik

Že dobri dve desetletji je zapisan etno glasbi in še posebej romski glasbi. Še vedno ima stalen sedež na avtobusu, ki vozi med Tavčarjevo 17 in Ulico Če Gevare v skopskem romskem naselju Šutka. S poletjem 2014 je spet pokrpal svojo barko Okopi slave in z njo ponovno jadra proti preštevilnim obzorjem popularne glasbe, najraje ob sobotah pred polnočjo.

Inch’Allah Baby – marseillski arabski temni val Temenik Electric

Na vstopu v leto 2016 je skupina izdala svoj drugi in zaenkrat zadnji album z naslovom »Inch'Allah Baby«. Posnet je bil v legendarnih studijih Real World v Londonu. Ponuja precej bolj uglajeno izpeljanko zvoka skupine.

Overdubbed : Roots I Vision

Na tokratni glasbeni cesti nas čaka srečanje z vodilnima albumoma lestvice Global Reggae Charts zadnjega meseca. Zmagovalec ni nobeno presenečenje. Bobnar Sly Dunbar in basist Robbie Shakespeare...

Marseillski Nomad’ Café in etnoglasbeni festival za mlade »Babel Minots«

Utrinki z etnoglasbenega festivala za mlade »Babel Minots«, ki se je med 15. in 17. marcem odvil v Marseillu v Franciji.

Global Reggae Charts pomladi 2018

Zmagovalna skladba zadnjega meseca je preplet rootsa in dancehalla v riddim pesmici »Help the Weak« dveh popularnih jamajških izvajalcev Capletona in Cronixxa.

Marseillska urbana fuzija Radia Grenouille

Tokrat se bomo ustavili na marseillski neodvisni radijski postaji, ki je zelo tesno zraščena s sodobnim etnoglasbenim utripom iz domačega mesta pa tudi širše iz Francije. Ob njo smo vsako leto trčili na tamkajšnjem Forumu Babel Med Music, saj je neposredno na prizorišču koncertov postavila radijski studio in dogodek spremljala s programom v živo.

Igrivi blues Marcie Ball – album Shine Bright

Na njem se oseminšetdesetletna Marcia Ball izkaže tako z igrivim neworleanškim klavirskim bluesom kot z intimnimi baladami, preseneti pa nas tudi z nekaj pikrimi pesmimi o novem ameriškem vsakdanu.

Katalena 2018 – sedmi studijski album Človek ni zver

Katalena pospremi izid albuma »Človek ni zver« z naslednjo obrazložitvijo: »Album se napaja pri dediščini slovenskih ljudskih pesmi z vojaško tematiko. Že bežen vpogled v to zapuščino razkrije njeno tipično in bistveno potezo: gre za pesmi, ki jim praviloma manjka duha heroizma in ki raje kot junaštva opisujejo stisko ter strah mladega človeka....«

Garažno z Bloodshot Records: Barrence Whitfield and the Savages – The Yawpers

V podzemlju Chicaga od srede devetdesetih let prejšnjega stoletja deluje ena zanimivejših ameriških založb Bloodshot Records.Ta se usmerja v pogosto neopredeljivo garažno cono med punkom, psihedelijo, rock'n'rollom, soulom, americano,...

Politično kupčkanje in Babel Med Music 2018

Z Etnofonijo vse od leta 2012 sredi meseca marca redno potujemo v sredozemsko pomladni Marseille v Franciji na Forum etno glasb sveta Babel Med Music. 20. decembra lani je etnoglasbeno javnost po celi Evropi pretresla novica, da je organizator Babel Med Music zaradi nenadnega izpada velikega dela finančne podpore domače regije PACA v zadnjem trenutku prisiljen odpovedati letošnji veliki glasbeni dogodek.

Woman On A Mission – Cultural Resistance

Novi projekt enega vodilnih angleških dub producentov Stevea Vibronicsa in njegovega reggae in dub kolektiva Vibronics ob letošnjem dnevu žena - 8. marcu, na katerem se mu je v skladbah s sporočilom pridružilo osem uglednih reggae in dub pevk in avtoric z vseh koncev sveta.