dr. Milan Trobič

dr. Milan Trobič - novinar, komentator

Dr. Milan Trobič, diplomirani sociolog kulture, magister etnologije in kulturne antropologije, in doktor etnoloških znanosti, je novinar komentator v uredništvu dokumentarno-feljtonskih oddaj na Prvem programu Radia Slovenija ( od 2015). Od leta 1988 do 2015 je delal v uredništvu notranje političnih in gospodarskih dodaj Radia Slovenija. V tem času je novinarsko spremljal proces preoblikovanja družbene lastnine – privatizacijo, stanovanjsko reformo, v zadnjem času pa gospodarski razvoj – promet, transport, gradbeništvo. Poleg tega je spremljal proces proti četverici (JBTZ), oblikovanje prvih političnih strank, prve večstrankarske volitve, delo nekdanje Skupščine in nato Državnega zbora, pa tudi naravne ujme in drugo. Od leta 1984/85 do 1988 je delal kot redni novinarski sodelavec na Valu 202. Od leta 1988 pa je redno zaposlen na Radiu Slovenija. Je avtor številnih poljudnih in znanstvenih člankov, in avtor treh samostojnih monografij: Furmani – Skozi Postojnska vrata do morja in naprej ( 2003), Po Krpanovi sledeh (2005), Še vedno na prepihu (2016). Kot avtor in scenarist je pripravil tudi več dokumentarnih filmov in prispevkov: Polhanje na Notranjskem (1997/98), Aleluja, Andrej Žigon (2002), Trilogija – pozabljena dediščina, Hrušica, dokumentarni film (2009), Trilogija – pozabljena dediščina, Vrh treh kraljev, med Rupnikovo linijo in alpskim zidom, utrdbe in ostanki vojne, dokumentarni film (2009). Trilogija – pozabljena dediščina, Logaška planota, dokumentarni film (2009). Idrijska železnica, I. in II. del. dokumentarni film (2013/2014). Kot strokovni sodelavce je sodeloval pri dokumentarnem filmu Obrazi Planinskega polja (2007) RTV TV Slovenija. Trenutno nadaljuje etnološke terenske raziskave, in zbira arhivsko gradivo.

Manca Korelc

Kdo? Manca, punca z jezeri. Kam? S kolesom ali peš k vsem slovenskim jezerom Koliko? Okoli 1300 jezer. Kdaj? Se je že začelo, spomladi 2017.

Star maln pri Vrhniki

Star maln je leta 2016 kljub odmaknjenosti obiskalo 200 mladih Francozov. Ti so bili nad videnim zelo navdušeni, zato bodo letos obisk ponovili. Prvega avgusta jih bo tako Vrhniko obiskalo kar 750.

dr. Matjaž Bizjak

Podpolkovnik Slovenske vojske in zgodovinar, ki ga navdušuje raziskovanje v arhivih

Trdnjava na Hrušici

Trdnjava Ad Pirum je pravi speči zaklad. Nastajala je od 1. stoletja našega štetja dalje, ko je bila tu poštna postaja.

Stanislav Peterlin

Naravovarstvo je poslanstvo

Habsburška nostalgija

Trst v primežu spominov

Pristanišče Zalog – med jekarji in fakini

V 18. stoletju se je začelo rečno pristanišče širiti, takrat so postavili, za tiste čase, moderno skladišče

“Trst je naš!”

Slovenski pisatelj in režiser Marko Sosič o Trstu kot točki, kjer so se že nekoč zbirali vohuni in trgovci z orožjem

Janez Pikon

Strasten planinec, pohodnik in gornik ter pravi polihistor Bohinja in okolice

Bohinjska zimska olimpijada pritegnila vse evropske države

Pred drugo svetovno vojno se je pod Voglom veliko dogajalo.