dr. Milan Trobič

dr. Milan Trobič - novinar, komentator

Dr. Milan Trobič, diplomirani sociolog kulture, magister etnologije in kulturne antropologije, in doktor etnoloških znanosti, je novinar komentator v uredništvu dokumentarno-feljtonskih oddaj na Prvem programu Radia Slovenija ( od 2015). Od leta 1988 do 2015 je delal v uredništvu notranje političnih in gospodarskih dodaj Radia Slovenija. V tem času je novinarsko spremljal proces preoblikovanja družbene lastnine – privatizacijo, stanovanjsko reformo, v zadnjem času pa gospodarski razvoj – promet, transport, gradbeništvo. Poleg tega je spremljal proces proti četverici (JBTZ), oblikovanje prvih političnih strank, prve večstrankarske volitve, delo nekdanje Skupščine in nato Državnega zbora, pa tudi naravne ujme in drugo. Od leta 1984/85 do 1988 je delal kot redni novinarski sodelavec na Valu 202. Od leta 1988 pa je redno zaposlen na Radiu Slovenija. Je avtor številnih poljudnih in znanstvenih člankov, in avtor treh samostojnih monografij: Furmani – Skozi Postojnska vrata do morja in naprej ( 2003), Po Krpanovi sledeh (2005), Še vedno na prepihu (2016). Kot avtor in scenarist je pripravil tudi več dokumentarnih filmov in prispevkov: Polhanje na Notranjskem (1997/98), Aleluja, Andrej Žigon (2002), Trilogija – pozabljena dediščina, Hrušica, dokumentarni film (2009), Trilogija – pozabljena dediščina, Vrh treh kraljev, med Rupnikovo linijo in alpskim zidom, utrdbe in ostanki vojne, dokumentarni film (2009). Trilogija – pozabljena dediščina, Logaška planota, dokumentarni film (2009). Idrijska železnica, I. in II. del. dokumentarni film (2013/2014). Kot strokovni sodelavce je sodeloval pri dokumentarnem filmu Obrazi Planinskega polja (2007) RTV TV Slovenija. Trenutno nadaljuje etnološke terenske raziskave, in zbira arhivsko gradivo.
_DSC3520

Mag. Miha Mlinar

Arheologija ni samo poklic ampak je tudi način življenja
St. Cosmas and St. Damian, Master of the Rinuccini Chapel 2b

Podeželski zdravniki

Nekoč so zdravniki imeli tudi vlogo zdravstvenih prosvetljevalcev in so obsojali zdravstvene navade bolnikov. Pa danes?
Slika 5

Dr. Daša Pavlovič

Varuhinja zgodnjesrednjeveške zbirke v Narodnem muzeju Slovenije
Hrani Janez Rode, Kuren 1965 novi zv scan0075

Kuren nad Staro Vrhniko

Zanimiva turistična točka, kjer se odpira pogled na skoraj celotno Ljubljansko barje.
Vila Mirasasso – danes upravna stavba Občine Sežana; Foto – arhiv KSP d.d. Sežana, 2018

Botanični vrt Sežana

Omenjeni vrt nekateri imenujejo tudi zbirka tujerodnih rastlinskih vrst, njegovo uradno ime pa je Botanični vrt Sežana ob vili Mirasasso.
SLIKA 7

Dr. Boštjan Laharnar

"Sistemi se menjajo, ljudje potujejo, vsi smo potomci nekih prišlekov..." pravi dr. Boštjan Laharnar.
Reprodukcija, James Wasserman

Templjarji na Slovenskem

Templjarji burijo duhove, odkar so bili uničeni. Po bogatem izročilu naj bi bili navzoči tudi v naših krajih, otipljivih listinskih dokazov za to pa še ni.
VO 3 DARJA ŠT 2

Matjaž Šček

Matjaž Šček je eden izmed vrhunskih zborovodij, ki so v slovenski zborovski glasbi pustili svojevrsten pečat
Beraški 014

Uboštevni redovi

Uboštveni redovi so pokazali, da je mogoče ideal uboštva zaživeti tudi znotraj srednjeveške Cerkve, čeprav je bila ta takrat na vrhuncu svoje politične moči in bogastva.
13_Hangar in bivalna brunarica 1938 ali kasneje

Jadralna šola Bloke

Bloke že od nekdaj slovijo kot zibelka slovenskega smučanja, malo manj pa je znano, da bi jih lahko poznali tudi kot zibelko slovenskega jadralnega letalstva. 
življenje za cesarja-15

Ruski vojni ujetniki

Število ruskih vojnih ujetnikov na Slovenskem se je spreminjalo
MITREJ_risba A. Fortuna Saje_1999

Rožanec – Antični mitrej

Antični mitrej nad belokranjsko vasjo Rožanec spada med bolj mistične in privlačne spomenike na Slovenskem