Magda Tušar

Magda Tušar - Novinarka

IMG_20210917_193623

Špageti v paradižnikovi omaki med mitom in zgodovino

Pašta in testenine v različnih kulinaričnih sistemih
tunnel-2388191_640

Arheologija spomina

V dobi medijske kolonizacije lahko spomin na preteklost intenzivno oblikuje dialog s sedanjostjo
anasazi-3577735_960_720

Obstati na starih tirnicah in se upreti vedno novim inovacijam

"Internet je za že izobražene ljudi"
milk-3231772_1280

Etilen oksid, prehranska afera letošnjega poletja

Iz prodaje umaknjenih že več kot 150 živil
razpotja

Razpotja - revija Društva humanistov Goriške

Revija, ki poskuša biti agora novega humanizma, saj v njej avtorji razpravljajo o sodobnih družbeno - kulturnih vprašanjih in se sprašujejo o osnovnih predpostavkah življenja
vrata

Religiozna podoba Japonske

Kako je bilo na začetku poti kamijev in kako šintoistični duhovi v interakciji z drugimi božanstvi bivajo na sodobnem Japonskem?
torii-5889982_1280

Japonci so duhovom pripravljeni marsikaj žrtvovati

Tudi športni duh je vpet v religijo, saj se ljudje tudi v času OI obračajo k svojim božanstvom in prosijo za zmago in uspešno izvedbo iger
zlato-banner

Rdeča nit razstave ob 200-letnici Narodnega muzeja Slovenije je zlata

Zlata sled, ki jo za sabo pušča muzejska dejavnost na Slovenskem
Patrick melrose . slika

Edvard St Aubyn: Patrick Melrose

"Sklenil sem, da dokončam knjigo – ali pa se pokončam."
Fabijanijev_most_(9)

Cukrarna in njene preobrazbe skozi čas ter obetajoča prihodnost

Cukrarna, mogočna sladkorna rafinerija, prebivališče umetnikov in kraj človeškega hiranja, mestna sramota ter prazna lupina, v kateri se oblikuje novo življenje
IMG_20210615_003133

Glas potujoče pesmi in glasovi potujočih pevcev na Slovenskem od viteške ustvarjalnosti do druge svetovne vojne

Dr. Marija Klobčar v monografiji Poslušajte štimo mojo razpre odrinjeno raziskovalno temo potujočih pevcev in pesmi z izobraževalnimi, obveščevalnimi in zabavnimi vsebinami, tudi v temnih obdobjih preteklosti ...
IMG_20210602_155419

Kaj pomeni zanetiti ogenj na različnih ognjiščih, ob njih prebivati in pripravljati hrano

Kako je bilo, ko še ni bilo štedilnikov, ko so ljudje bivali v dimnicah in ognjišnicah, v njih krmili živali, se dušili v zakajenih prostorih brez dimnikov?