Zagovarjati javne medije pomeni danes zagovarjati možnost odprtega komunikacijskega prostora, v katerem morajo imeti vsi državljani ne glede na materialne možnosti ali komunikacijske kompetence dostop do komunikacijskih kanalov in vpliv na programske vsebine. Dr. Marko Milosavljević, profesor in predstojnik Oddelka za komunikologijo na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani poudarja, da če želimo imeti demokracijo, potem moramo imeti neodvisne kritične medije.

"RTV smo" in danes stavkamo, ker sta v Informativnem programu Televizije Slovenija in uredništvu MMC resno ogroženi novinarska in uredniška avtonomija

"RTV smo" in danes stavkamo, ker sta v Informativnem programu Televizije Slovenija in uredništvu MMC resno ogroženi novinarska in uredniška avtonomija, s spremembami statuta pa se obeta tudi neutemeljena delitev Informativnega programa televizije na dva dela. Mnogi odhajajo, tisti, ki opozarjamo na nepravilnosti, pa smo žrtve diskreditacij, ukinjajo se uveljavljene oddaje. Zato RTV izgublja gledalce in zaupanje javnosti. Z opozorilno stavko zahtevamo: novinarsko, uredniško in institucionalno avtonomijo, umik škodljivih sklepov programskega sveta, dogovor o kadrovski politiki in pogajanja o dvigu najnižjih plač, socialni dialog in plačano stavko. Če do 30. maja stavkovne zahteve ne bodo izpolnjene, zahtevamo odstop generalnega direktorja RTV-ja Andreja Graha Whatmougha, predsednika programskega sveta RTV-ja Petra Gregorčiča ter odgovorne urednice Informativnega programa TV Slovenija Jadranke Rebernik in vršilca dolžnosti urednika Uredništva za nove medije Igorja Pirkoviča. "Nismo nikogaršnji hlapci, RTV smo."

Prvi