Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Rojstni dan učitelja čebelarstva - svetovni dan čebel * Prva slovenska univerzitetna profesorica prava * Raziskovalka baročnega kiparstva * 30 let od prve tekme slovenske in hrvaške košarkarske reprezentance

Leta 1734 je bil v Breznici na Gorenjskem krščen in najbrž ta dan tudi rojen čebelar in bakrorezec Anton Janša, ki je leta 1770 postal prvi učitelj čebelarstva v avstrijskem cesarstvu. Populariziral je Scopollijeva odkritja o čebelah ter na Dunaju napisal nemško razpravo o čebeljih rôjih in učbenik o čebelorêji, ki ga je v slovenščino prevedel Peter Pavel Glavar. Popolni nauk o čebelarstvu je delo, ki so ga velikokrat ponatisnili in prevedli v številne jezike. Cesarica Marija Terezija je leta 1773 izdala odlok, po katerem so se morali vsi čebelarski učitelji učiti po Janševih knjigah, ki imajo še danes veliko vrednost in so doživele kar dvajset izdaj v štirih jezikih. Kot slikar je panjske končnice po tedanji kranjski navadi tudi poslikaval in jim tako dodajal še estetsko sestavino. Generalna skupščina Organizacije združenih narodov je leta 2017 20. maj soglasno razglasila za svetovni dan čebel.

Prva slovenska univerzitetna profesorica prava Majda Strobl je leta 1954 doktorirala na pravni fakulteti v Ljubljani. Tam je bila do leta 1983 redna profesorica za ustavno pravo, vmes pa štiri leta še dekanka. Bila je tudi sodnica slovenskega ustavnega sodišča, leta 1984 pa je dobila naziv zaslužne profesorice ljubljanske univerze. Bila je pobudnica za ustanovitev magistrskega študija za pravnopolitično področje in ustavno pravo. Z znanstveno-raziskovalnim, pedagoškim in mentorskim delom je pomembno prispevala k razvoju ustavnopravne znanosti in stroke. *Posnetek Pravnica Majda Strobl se je rodila leta 1920 v Ljubljani.

Umetnostna zgodovinarka Melita Stele Možina je bila kustosinja v Narodni galeriji ter muzejska svetovalka v ljubljanski Moderni galeriji. Najprej je raziskovala ljubljansko baročno kiparstvo, predvsem frančiškansko rezbarsko delavnico. Delo v galeriji jo je kmalu preusmerilo v sodobno umetnost. Samostojno ali s sodelavci je pripravila večino pomembnih grafičnih razstav v Moderni galeriji, v drugih slovenskih in jugoslovanskih galerijah pa tudi številne pregledne, tematske ali retrospektivne razstave najpomembnejših slovenskih umetnikov. Melita Stele Možina, rodila se je leta 1929 v Ljubljani, je kot strokovnjakinja za grafične tehnike pogosto sodelovala v razstavnih žirijah doma in na tujem.

Pred 30 leti (1992) sta košarkarski reprezentanci Slovenije in Hrvaške v Slovenskih Konjicah odigrali prvo medsebojno uradno reprezentančno tekmo. S 93:74 je zmagala Hrvaška, za katero je kapetan Dražen Petrović dosegel 18 točk. Za Slovenijo so največ točk dosegli: Alibegovič 16, Vilfan 14 in Kotnik 10. Trener slovenske izbrane vrste je bil zmago Sagadin. Hrvaška reprezentanca je nekoliko pozneje na olimpijskih igrah v Barceloni osvojila srebrno odličje.

Stane Kocutar