"Enkrat smo tri dni iskali prikolico, ki je zdrsnila z luškega pomola. nikoli si ne bi mislil, da bomo tako veliko stvar iskali tako dolgo."

V Kopru bo danes Pristaniški dan, ko si bo mogoče pristanišče ogledati od blizu: z avtobusom, kolesom, ladjico. Gost naše rubrike Lokalni junak ga pozna še z druge - podmorske strani. Boris Vuga je član kluba Potapljači Luke Koper. Tjaša Škamperle se je z njim srečala skoraj pod zemljo, saj so prostori kluba v nekdanjem atomskem zaklonišču.

Kako smo danes povezani s pristaniščem? Včasih nas pokličejo za podvodna dela ali za varovanja. Včasih smo pregledovali ladijska dna ali luško infrastrukturo. Vsi pomoli so na pilotih, imajo katodno zaščito, ki jo je treba čistiti, pregledovati. Tam se naberejo pidoči, treba jih je počistiti. Včasih smo na dnu iskali voki - tokije, ki so popadali v vodo. enkrat smo tri dni iskali prikolico, ki je zdrsnila z luškega pomola. nikoli si ne bi mislil, da bomo tako veliko stvar iskali tako dolgo. Morsko dno v luki je živi muzej tovora... Na dnu je mulj. Karkoli iščeš, tipaš, dviguješ oblak. Mulj je mehek. Roka se vanj zarije tudi do pol metra

Tjaša Škamperle