Študenti, nastanjeni v študentskem domu Akademski kolegij, so znova prejeli obvestilo, da se bodo morali do začetka novega študijskega leta najverjetneje izseliti iz doma. Mestna občina Ljubljana, ki je lastnica objekta, ima namreč z zgradbo drugačne načrte. Z izselitvijo 190 študentov bi se tako dodatno poslabšala situacija študentskih nastanitev. Na območju Ljubljane bi za normalno bivanje vseh upravičenih do študentskega doma namreč že zdaj potrebovali 10 odstotkov postelj več. Medtem pa od Študentskih domov Ljubljana in ljubljanske mestne občina ni jasnih odgovorov na vprašanje, kako bo za študente poskrbljeno.

Stanovalci najstarejšega študentskega doma v Ljubljani znova v negotovosti

Študenti, nastanjeni v študentskem domu Akademski kolegij, so znova prejeli obvestilo, da se bodo morali do začetka novega študijskega leta najverjetneje izseliti iz doma. Mestna občina Ljubljana, ki je lastnica objekta, ima namreč z zgradbo drugačne načrte. Z izselitvijo 190 študentov bi se tako dodatno poslabšala situacija študentskih nastanitev. Na območju Ljubljane bi za normalno bivanje vseh upravičenih do študentskega doma namreč že zdaj potrebovali 10 odstotkov postelj več. Medtem pa od Študentskih domov Ljubljana in ljubljanske mestne občina ni jasnih odgovorov na vprašanje, kako bo za študente poskrbljeno.  

Študenti Akademskega kolegija so bili z načrti prenove Baragovega semenišča prvič seznanjeni pred dobrimi tremi leti. Takrat se je vzpostavila iniciativa »Akademski kolegij študentom«, ki se je zavzemala za obstoj študentskega doma.

"Naša prihodnost v domu ni zagotovljena, vsako leto so se podpisovalo letne pogodbe in vsako leto nismo vedeli, ali bo šlo naprej ali ne."

- Vita Tušek, stanovalka Akademskega kolegija

Prebivalci študentskega doma se z zapiranjem ne strinjajo, študentske stanovanjske kapacitete so po njihovem mnenju namreč nujne, sploh v luči zaostrenih razmer na najemniškem trgu in dolgih seznamov čakajočih na študentski dom. Ljubljanski župan Zoran Jankovič ne kaže razumevanja za študentske pozive, ob tem pa poudarja, da so s Študentskim domom Ljubljana pripravljeni podpisati pogodbo še za eno leto. ŠDL ob tem opozarja, da občinski razpis za podaljšanje pogodbe še ni objavljen, kar pomeni, da vloge ne morejo podati.

Akademski kolegij študentom sicer nudi več kot 200 postelj, trenutno v je v njem nastanjenih 190 študentov. Če, oziroma ko MOL in ŠDL pogodbe o podaljšanju ne bosta podpisala, se bo 190 študentov razselilo po preostalih ljubljanskih študentskih domovih. To pomeni, da se bo zapolnilo 190 prostih mest, ki bi bila na voljo novi generaciji študentov, ki prihaja z novim študijskim letom.

Ali se bodo študenti po prenovi lahko vrnili v prostore Akademskega kolegija, ostaja uganka.

Lara Gril