Vienna Cammarota, 72-letnica iz italijanske dežele Kampanija, se je odločila, da se bo v počastitev prihajajoče 700-letnice smrti velikega raziskovalca Marca Pola podala po njegovih stopinjah. 26. aprila je svojo pot začela v Benetkah, čez dobra tri leta naj bi jo končala na Kitajskem, v Pekingu, pri tem pa prečkala Slovenijo, Hrvaško, Srbijo, Bolgarijo, Turčijo, Gruzijo, Azerbajdžan, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tadžikistan, Kirgizijo, Kazahstan in Mongolijo. V teh dneh je gospa Cammarota v Ljubljani, kjer nam je povedala tudi, kako pripraviš nahbrtnik za tako dolgo pot in kakšni so njeni prvi vtisi o Sloveniji. Tu bo ostala nekaj dni, nato se bo odpravila proti Zagrebu.

Maratonska pohodnica Vienna Cammarota načrtuje, da bo v dobrih treh letih prehodila 22.000 kilometrov Svilne poti

Pred dobrima dvema mesecema je Janko Petrovec, naš dopisnik iz Italije, pripravil prispevek o gospe Vienni Cammarota, 72-letnici iz italijanske dežele Kampanija, ki se je odločila, da se bo v počastitev prihajajoče 700. obletnice smrti velikega raziskovalca Marca Pola podala po njegovih stopinjah. Svojo pot je začela 26. aprila v Benetkah, čez dobra tri leta naj bi jo končala na Kitajskem, v Pekingu, pri tem pa prečkala Slovenijo, Hrvaško, Srbijo, Bolgarijo, Turčijo, Gruzijo, Azerbajdžan, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tadžikistan, Kirgizijo, Kazahstan in Mongolijo.
Pogovor Janka Petrovca z maratonsko pohodnico, v katerem pove, kdaj in zakaj se je začela ukvarjati z dolgimi pohodi, kakšen je njen način hoje, kako je njen podvig krit finančno in zakaj jo je spodbudil prav Marco Polo, lahko poslušate TUKAJ.

V teh dneh pa je gospa Cammarota v Ljubljani, kjer nam je povedala tudi, kako pripraviš nahbrtnik za tako dolgo pot in kakšni so njeni prvi vtisi o Sloveniji. Tu bo ostala nekaj dni, nato se bo odpravila proti Zagrebu. Če jo morda v prihodnjih dneh, ko bo hodila po jugovzhodni Sloveniji, srečate, ji le namenite kakšno dobro besedo in ji morda pomagajte izbrati najprimernejšo pešpot za nadaljevanje potovanja. Še vedno namreč bolj kot sodobni tehnologiji zaupa nasvetom in izkušnjam domačinov.

Andreja Čokl